25 april 2024

Stedum beleeft een fantastisch weekend

0

De uitwisseling van Stedum (Nl) met Stedum (D) kan als zeer geslaagd beschouwd worden. Na vele voorbereidingen door de ad-hock ingestelde commissie was het vrijdag 10 september zover dat de gasten verwelkomd konden worden. Tegen 18.15 uur arriveerde de gloednieuwe bus met 61 gasten uit het Duitse Stedum. Vanaf dat moment verliep alles vlekkeloos en onder zeer vriendschappelijke omstandigheden!

Na eerst kennis te hebben gemaakt met de gastgezinnen gingen de gasten mee naar huis voor een maaltijd. Veel tijd was daar echter niet voor want de eerste aktiviteit stond al op het programma. Een rondgang door het dorp met voorop Jehova Nissi gevolgd door de gasten met daar weer achteraan Teo’s Musikanten. Een ware happening. Nog nooit was er in Stedum een rondgang door het dorp gemaakt terwijl het donker was (kerstmorgen uitgezonderd). Met een goede verlichting was dit toch mogelijk en konden de muzikanten met hun muziek het dorp laten weten dat de gasten gearriveerd waren. De rondgang had een onderbreking op het Borgterrein. Hier werd, omgeven door vuurkorven en fakkels, met elkaar een welkomstdrankje genuttigd. Een werkelijk romantische happening.


Na afloop van de rondgang was het nog lange tijd gezellig in en buiten het CafŽ waar veel gasten en gastgezinnen met elkaar nog wat nader kennis met elkaar maakten. Hoewel; de stemming was meteen zo vriendschappelijk dat het leek alsof iedereen elkaar al heel lang kende.


De zaterdag stond in het teken van de Open Dag. Tal van Stedumers lieten de gasten zien wat Stedum zoal te bieden heeft. Van de melkrobot van Verduyn aan de Weersterweg tot aan de Boekwerkplaats van Wim en Suzanne Gremmen; er was van alles te doen. Ook benutten enkele Duitse gasten de mogelijkheid om de Stad te bezoeken. Het prachtige weer was debet aan een prima Open Dag die besloten werd door een openlucht concert van Teo’s Musikanten. Ze gaven daarmee een voorproefje van wat ons ’s avonds nog te wachten stond.


De feestavond in de sporthal met de daarbij geplaatste legertenten werd voorafgegaan door een offici‘le opening door Burgemeester Rodenboog. Hij refereerde in zijn toespraak aan oud-burgemeester Mellema van de voormalige gemeente Stedum. Hij was het die 26 jaar geleden de eerste contacten legde met Orts-BŸrgemeister Peyers van het Duitse Stedum. Tijdens het spelen van de volksliederen werden de vlaggen van beide landen uitgerold, een waardige opening van de feestavond.


Het feest werd door velen bezocht en niemand zal daar spijt van hebben gehad. Er was goede muziek van Teo’s Musikanten, danslessen van Dansschool Gerritsen en een prachtige show van Heino (Wil van Eekeren) en veel sfeer en gezelligheid. Een prachtige avond.


Voor de zondag stond er een kerkdienst of wandeling op het programma. Dit werd door de gasten wisselend ingevuld al zullen er weinig een wandeling gemaakt hebben. Na de kerkdienst liet Jehova Nissi zich van hun goede kant zien tijdens hun koffieconcert. Deze was in samenwerking met de organisatoren van de startweekend van de Gereformeerde Kerk georganiseerd. Van zowel de Duitse als de Groninger Stedumers kregen de muzikanten veel lof te horen.


Na het concert was er in de sportzaal een gezamenlijk broodmaaltijd die werd gevolgd door een onvermijdelijk afscheid van de gasten. Tijdens de afscheidswoorden van zowel Lies Oldenhof als Wolgang Hagt namens de gasten waren er louter positieve geluiden te horen. De onderlinge band tussen beide dorpen is door dit weekend enorm verstevigd en er zal zeer waarschijnlijk een vervolg komen in de onderlinge bezoeken.

Jehova Nissi

Geef een reactie