17 juni 2024

Boeren nodigen burgers uit, op initiatief van de Activiteitencommissie van Dorpsbelangen. Burgers en boer komen met elkaar in contact, voor een gezellige ontmoeting maar ook verdieping. Elkaar ontmoeten doen we door het samen op de fiets bezoeken van een aantal bedrijven rondom Stedum met aan het slot een gezamenlijk maaltijd. Verdieping is er doordat het drie heel verschillende bedrijven zijn, waarover u van de eigenaren uitleg krijgt. Ook over de plek wordt u geïnformeerd, door Stichting Historie Stedum, die zich in de historie van deze drie boerderijen gaat verdiepen.

Boeren zetten de deuren open, en iedereen in Stedum is van harte uitgenodigd zich te laten voorlichten over de producten die er worden gemaakt, de wijze waarop dat gebeurt, de producten te proeven en wijzer te worden over verstandig eten.
Familie Verduijn
Het eerste bedrijf is dat van Peter en Corry Verduijn, aan de Weersterweg 1, dicht bij het dorp. Een moderne stal, met een boer die niet meer hoeft te melken, dat doet de robot voor hem. Hoe hier wordt geboerd, leggen Peter en Corry u uit en kunt u ook met eigen ogen zien.

De Heemen
Het tweede bedrijf is “De Heemen”, dat bestaat uit meerdere takken wat op zich ook heel modern is. De twee grootste onderdelen zijn het melkveebedrijf en de Zorg buurderij, maar ook de Dorpstuin en de dierenweide. Ook heel leuk voor Stedum, want er zijn regelmatig activiteiten waarin het dorp wordt betrokken. Margreet Slager-Wiersema richt zich vanuit haar loopbaan in de gezondheidszorg op de opvang van speciale doelgroepen, waar ze van alles over zal vertellen. En zo heeft het arbeidershuisje bij de boerderij nu een heel andere relatie met arbeidskracht, het wordt verbouwd om de “deelheemers” een goed onderkomen te bieden. Margreet en Pieter Berend leggen uit waar zorgbuurderij De Heemen zich op richt, en hoe dat gecombineerd wordt met het boerenbedrijf.

Familie Blikker
Het derde bedrijf is dat van Gerjan en Nicky Blikker. Op een hele mooie plek, waar je anders niet gemakkelijk komt is een traditionele boerderij geleidelijk aan omgebouwd tot een modern bedrijf. Hier kun je zien hoe de kalveren worden gevoerd, hoe je koeien zo verzorgt dat ze meer dan 100.000 liter melk geven (hoeveel is dat eigenlijk?). Van de mooie plek kun je extra lang genieten, omdat er ook een maaltijd wordt geserveerd, met de hulp van student voedingswetenschappen en parttime kok Mathijs Slager. Er wordt nog gebroed op producten die met de boerderij te maken hebben, of allicht nog kunnen worden ingezaaid op “De Heemen”. Er wordt ook gezorgd voor een mooie muzikale omlijsting, en Pien en Bianca zullen niet ontbreken. Of postbode Siemen ook een pakje moet bezorgen? Dat zou zomaar kunnen.

We starten om half vier vanaf ’t Swaithoes. Daar krijgt u te horen hoe laat u bij welk bedrijf wordt verwacht. U fietst of wandelt zelf naar de bedrijven toe. De eerste rondleiding start om vier uur en zal plm. ¾ uur duren. Dan gaat u naar het volgende bedrijf, en zo zult u tussen zes en half zeven bij Gerjan en Nicky Blikker aankomen. Ook daar start de rondleiding, waarna u onder het genot van een drankje en live muziek kunt wachten op de warme maaltijd. Hiervoor moet u zich opgeven vóór 1-7-2012 bij activiteiten@stedum.com, we hopen m.b.v. sponsors dit evenement voor iedereen betaalbaar te houden.
Make a wish
Bij ’t Swaithoes heeft die dag ook de eindmeting van de actie “Kom in beweging voor een persoonlijk én een goed doel” plaatsgevonden. Regina Datema van Goud Gewicht werkt hier ook aan mee, en zal op 7 juli ook voorlichting geven. We hopen dan een flink bedrag te kunnen binnenhalen voor het goede doel, Stichting “Make a wish” (het eerdere Doe een wens).

Stedum de boer op!
Zo vertellen boeren aan burgers waar zij mee bezig zijn en welke producten dat oplevert. Kom proeven!

Activiteitencommissie Dorpsbelangen in samenwerking met de families Verduijn, Slager/Wiersema en Blikker.

Geef een reactie