13 juli 2024

Zondagavond om 19.00 reden de nederlandse Stedumgangers Stedum Groningen  weer in. Na een tocht van 330 km en een vermoeiend maar erg "toll" weekend  was iedereen blij weer thuis te zijn. Op vrijdagmiddag 6 oktober was een  groep van 35 Stedumers vertrokken naar Stedum-Bekum, in de buurt van  Hannover. Daar werd men om 18.00 warm onthaald en ’s avonds op een ontvangst  verwacht in het Meerzweckgebaüde, een soort dorpshuis. Een goede accomodatie  voor zo’n 500 inwoners. In Stedum Duitsland stond iedereen klaar om de
nederlandse Stedumers goed te ontvangen. Natuurlijk met Bratwurst en  broodjes Knackwurst, maar ook met hartelijkheid en Härke bier. Wat dat  betreft kunnen de Nederlanders niet tegen de Duitsers op.

Op zaterdagmiddag  waren er spelletjes, en op zaterdagavond een Bayerische Abend, met een band
in Lederhosen en een Alpenhoorn. Ook de al eerder in de uitwisseling  betrokken Kapelle, Teo’s Musikanten was van de partij. De jonge Stedumers  moesten even aan het repertoire wennen, maar hebben vervolgens ook hun feestje gevierd. Op blaasmuziek kun je ook los gaan, zo bleek.  De Nederlandse Stedumers zongen het Stedumer volkslaid en ook de Duitse  vertaling. Daarna was het shirtjes wisselen, de Groningers trokken hun  T-shirts uit en gaven ze aan organisatie en gastgezinnen. Dat gebaar werd  zeer op prijs gesteld.  Zondagmorgen was er eerst kerk, en daarna schieten,  een in Groningen onbekende combinatie. Coby Nienhuis bewees haar faam als  Stemer Schutterskoningin, tenslotte awas de aanleiding het 50-jarig bestaan  van de Duitse Schutzenverein. Na een gezamenlijke maaltijd was het tijd om afscheid te nemen. Tot in 2008 in Stedum Gr, is de afspraak.

www.stedum.com

Geef een reactie