24 juli 2024

Stedum NL ontmoet Stedum DLD

0

In het weekend van 6,7 en 8 oktober 2006 is het zover, dan gaan een kleine 50 Stedumers richting Duitsland. We zijn uitgenodigd ter gelegenheid van jubilea van de Schietclub en Theo’s Musikanten, nog bekend van het septemberweekend in het Groninger Stedum in 2004. Helaas lukt het niet om net zoals in 2003 een compleet orkest (Jehova Nissi) mee te nemen naar Duitsland. Daar staat tegenover dat de schietclub met een flinke delegatie van de partij is, waaronder ook enkele stijldansers (nog de gewoonte in Duitsland).

Ook de jeugd is vertegenwoordigd. Natuurlijk is het eerst onwennig om bij een onbekend gezin te gast te zijn. Maar dat went snel, en de Duitse Stedumers zijn bijzonder gastvrij, is onze ervaring. Hun huizen zijn overigens ook iets groter en dat maakt een logeerpartij natuurlijk ook gemakkelijker. Het komt voor dat je als gast een eigen badkamer hebt en Stedum-Beekum kent ook een Pension. De (landelijke) omgeving is licht glooiend. De streek grenst aan de Harz en dat is duidelijk zichtbaar als blauwe bergen aan de horizon.

Op dinsdagavond 3 oktober is er een laatste voorbereidingsbijeenkomst in het café om 20.00 uur, waar het programma bekend wordt gemaakt en de reis wordt besproken. We presenteren ons in Stedum o.a. door goed te schieten (schieten wordt ingepast in het programma op zondag, wat niet meevalt na een Bayerische Abend), maar ook door het zingen van het Stemer Volkslaid, wat dan wel geoefend moet worden. Dit leid is ook in het Duits vertaald. Ook zingen we een heimatlied uit die streek, Schornstein (dit is de grote schoorsteen van de centrale vlakbij Stedum Dld).

www.stedum.com

Geef een reactie