25 april 2024

Stedum op bezoek bij Stedum

0

Op 10 september om 18.15 was het zover. Een bus met 60 Duitsers aan boord wurmde zich door de nauwe Hoofdstraat en loste zijn lading, voor cafŽ Õt Oude Raedthuys. Daar stonden de Groninger Stedumers soms een beetje gespannen te wachten. Met wie zouden ze een weekend hun huis moeten gaan delen?


Andere wisten al wie er zouden komen, want sinds 25 jaar bestaan er contacten tussen deze beide plaatsen. Stedum DL ligt bij Hannover, niet ver van de Harz. Destijds heeft de gemeente Stedum in de vorm van oud-burgemeester Mellema contact gezocht.


 


Deze keer was de oud-burgemeester van Stedum DL ook weer mee. Banden van toen zijn er nog steeds en werden weer opnieuw aangehaald. Gisteravond was er een muzikale rondgang door het dorp. De Duitse delegatie had een compleet orkest bij zich. Ook Jehova Nissi, het plaatselijk fanfareorkest blies zijn deuntje mee. AL gauw bleek dat de tempoÕs erg uiteenliepen.


 


De Groningers marcheren, en de Duitsers deden het rustig aan. De orkesten wisselden elkaar af, en dat tempoverschil gaf veel hilariteit. Veel Stedumers liepen mee in de optocht of openden nieuwsgierig hun deuren. Na een treffen op het Borgterrein met een gezamenlijke toost werd er nog lang nagepraat in het plaatselijke cafŽ. Vandaag zetten weer andere Stedumers hun deur open. Bedrijf of vereniging of school, velen waren bereid om de Duitse Stedumers iets meer van het Groninger Stedum te laten zien.


 


Na een succesvol concert van TeoÕs Musikanten in de Hoofdstraat werd de dag be‘indigd met een feestavond in de Sporthal. Tot zover een groot succes, dat zeker weer door een tegenbezoek gevolgd zal worden.

www.stedum.com

Geef een reactie