24 februari 2024

Stedum, van alle markten thuis

0

Op zaterdag 16 juni was het duidelijke te zien, in Stedum is heel veel bedrijvigheid. Van bloemschikken op straat tot het maken van een zinken dakgoot, je kunt in Stedum voor veel dingen terecht. De Handelsvereniging en de Vereniging voor Dorpsbelangen hadden samen bedacht dat je dat ook eens aan de mensen moet laten zien. Meer dan 40 deelnemers melden zich aan voor dit Open Huis.
De meeste deelnemers zijn ook te vinden in het informatieboekje over Stedum. Dat boekje is op deze Open dag voor het eerst overhandigd aan de ouders van twee nieuwkomers in Stedum, de babyÕs Marijn Krotje en Thomas Terpstra.

En dat was nog niet alles, want ook de tentoonstelling Bloed, Zweet en Tranen was op deze dag te bezichtigen. Deze drie dingen samen, in combinatie met een online verbinding met de Stedumer website (Stedum.com) maakte dat Stedum die dag zeer bezienswaardig was.

Veel Stedumers en oud Stedumers waren op pad. Een korte opsomming van wat er allemaal te zien was: diverse demonstraties op de timmerbedrijven, Arnold Slager met oude schildertechnieken, de HarkemaÕs met hun motoren, de legervoertuigen op het Haventerrein en de vrachtwagens van Boiten en van Leeuwen. De kinderen hebben zich heel goed vermaakt met de brandweer, ze mochten oefenen met de spuit en konden een ritje maken.

Het enige negatieve geluid was dat je tijd te kort kwam om alles te bekijken. De adressen die in de buitengebieden lagen (richting Crangeweer en Mans Engel Westeremden) konden dat wel enigszins merken. In Crangeweer was Hendrik Jan Bouwes toch wel tevreden met zoÕn 80 belangstellenden. De ballenbak daar was ook in trek. De adressen van de Stedumer Handelsvereniging in Westeremden (Loonbedrijf Slager en Mans Engel, crossmotor en fietspecialist) werden minder goed bezocht, ondanks het geopende terras van CafŽ Jachin. Waren de Westeremders nog niet zo op een Open dag ingesteld, en hadden de Stedumers het te druk in eigen dorp?

In cafŽ Het Oude Raedthuys was het in ieder geval de hele middag druk. Er werd opgetreden door maar liefst 4 dansgroepen, van country line tot jazz dance en streetdance. De 55Õ plussers lieten in hun eerste optreden zien dat ze country line dance al heel aardig onder de knie krijgen. Perfect uitgedost en strak bewegend op de door Session Kolibri gedraaide muziek werd het een zeer verzorgd optreden. Ook de jeugdgroepen lieten een zeer goede indruk achter, de bezoekers genoten.

Dan was er nog de tentoonstelling ÒBloed. Zweet en TranenÓ, die vooraf was beschreven in een speciale editie van de Stedumer. Dit voetbalblaadje is tegenwoordig een echte dorpskrant, waarin de diverse verenigingen van zich laten horen. Deze keer waren de verhalen te lezen van de deelnemers aan de tentoonstelling. Het titelverhaal ging over een prachtige zelfgemaakte trouwjurk. Door een gelukkig goed afgelopen ziekenhuisopname van de vader van de bruid was de trouwjurk nog maar net op tijd klaar voor de bruiloft. Bloed, zweet en tranen was hier letterlijk van toepassing.

De laatste jaren is Stedum regelmatig met een kunstroute in het nieuws geweest. Maar in Stedum wordt ook de nijverheid gekoesterd. Niet alleen door de ambachtelijke bedrijven, maar ook in de vorm van kunstige dingen die bewaard zijn. Op boerderij Niehof aan de Lopsterweg was van alles te zien, veel handwerkwerk van de lagere school, maar ook schilderijen, quiltwerk, houtsnijwerk en schilderijen. Er waren ook Nuttige handwerken te zien van Sien Jensema, uit 1906, haar lagere schooltijd. Zij is u misschien beter bekend als de schrijfster Sien Jensema. Juffer Sien kwam regelmatig op de Niehof, om haar moeder te bezoeken. Het toeval wil dat zij in dezelfde ruimte als waar nu de tentoonstelling werd gehouden schrijvers- en schildersbijeenkomsten organiseerde. Francien Braaksma opende de tentoonstelling met een passende voordracht over Sien Jensema.

Wat vooral opviel op zoÕn dag was de sfeer in het dorp, gemoedelijk en gezellig. Van jong tot oud was men op pad, trof men elkaar op straat, maakte een praatje en trok weer verder. Aan het eind van de dag was er een gezellige nazit bij Niehof, die door zoÕn 60 mensen werd bezocht. Ieder was vol lof, zoÕn dag is voor herhaling vatbaar! Maar dan gaat men wel direct om tien uur op pad!

© Archief www.stedum.com

Dorpsbelangen

Geef een reactie