25 april 2024

De jeugd van Stedum staat sinds kort op straat. De gemeente besloot vorige week de deuren van Jeugdhonk Stedum te sluiten. Het gebouw blijkt volgens een nog niet verschenen rapport onveilig te zijn. de in hetzelfde pand gevestigde peuterspeelzaal mag wel open bijvenAlles is nu afgelopen. Dit is een groot probleemÓ, zegt penningmeester Jan Lalkens. Voor de jeugd is de sluiting een fikse domper. ,,We hadden het zo mooi voor elkaar hierÓ, vertelt Lalkens. ,,En dan komen ambtenaren van de gemeente met zou mededeling. We zaten met zÕn allen om tafel en binnen vijf minuten wisten we waar we aan toe waren.Ó Hoewel hij de sluiting in hoge mate betreurt begrijpt hij de beslissing wel. ,,Wij weten als bestuur ook wel dat het gebouw niet veilig is.

Er mankeert van alles aan.
De gemeente heeft echter altijd een vorm van gedoogbeleid gehanteerd en zou de hand dus in eigen boezem moeten steken. Gelukkig doen ze dat ook.Õ Lalkens hoopt samen met de ijsclub en de tennisclub een oplossing te komen. Gecombineerd gebruik, naar het voorbeeld van Kantens, zou een oplossing kunnen zijn voor het ontstane probleem. ,,Maar zelfs als we het daar onderling over eens worden, zijn we er nog niet klaar mee. Ook aan dat gebouw moet het nodige gebeuren. Eigenlijk zou daar iets nieuws moeten komen te staan.Ó Wat dat betreft zitten de leiding van de soos en Dorpsbelangen Stedum op een lijn.
Voorzitter Lies Oldenhof laat weten de sluiting te betreuren. ,,Er is altijd aangegeven dat het daar niet veilig is. Het is wat wrang om daar nu op te reageren met het nemen van zoÕn maatregel. Er staat waarschijnlijk toch iets in het rapport dat van doorslaggevende aard is geweest om de deur op slot te gooien.Ó Lalkens weet het niet precies, maar kan zich er wel wat bij voorstellen. ,,Er ontbreekt onder meer een nooddeur en ook de toiletgroepen zijn hopeloos verouderd.

Eigenlijk is het hele pand niet meer dan een hok.Ó De afgelopen week heeft bet bestuur van de soos tijdens een bijzondere bijeenkomst alle drink- en etenswaren tegen dumpprijzen van de hand gedaan ,,Wat moet je er anders mee doen. Het enige dat we nu nog hebben is een spaarbankboekje. Dat geld kunnen we misschien wel gebruiken als we in een nieuw onderkomen moeten investeren.Ó Wethouder IJ.J. Rijzebol zegt dat het onverantwoord is het pand nog langer open te houden. ,,We gaan straks eerst het rapport bestuderen om te bekijken of het wel zinvol is om allerlei investeringen plegen.Dat de peuters wel in het pand mogen blijven zitten is volgens de politicus een heel ander verhaal. ,,Daar vinden activiteiten plaats onder heel andere omstandigheden en het gebruik is anders.Ó Overigens is het niet zo dat de peuterspeelzaal aan alle eisen voldoet. Ook daar moeten aanpassingen doorgevoerd worden.

© Archief www.stedum.com

Ommelander Courant

Geef een reactie