26 februari 2024

Stedumers warm ontvangen in Sint Annen

0

Op zaterdagavond 21 juni trok een groep van ruim 50 Stedumers langs het oude monikkenpad naar Sint Annen, deels in monnikspij. Dit was een initiatief van Dorpsbelangen Stedum, ter gelegenheid van midzomeravond, samen met dorpshuis de Meuln en een aantal dramaliefhebbers in Sint Annen.

In Sint Annen was men al op de Middeleeuwse sfeer voorbereid. In het maandelijkse eetcafŽ was een bourgondische maaltijd geserveerd, kluiven op kippenbouten. De groep Stedumers werd door de inwoners van Sint Annen warm ontvangen. Bij Peertil, de oude brug voor de paarden van de trekschuiten van vroeger, was een bar ingericht, waar drie zwervers, compleet met ÒDe RiepeÓ in de jaszak, voor de bediening zorgden. Door het land trokken de Stedumers verder, naar boerderij Oosterhof.

Daar hoorden zij het slechte nieuws. Een inwoner van Sint Annen, gekleed in Middeleeuwse stijl, las een oude acte voor. De rechten van de parochie Stedum waren in ruil voor een paard aan Sint Annen gegeven. De Stedumers ondergingen dit nieuws gelaten. Ze name een slok kloosterbier en trokken het dorp in. Toen bleek dat de eerder gegeven waarschuwingen vanuit Sint Annen niet voor niks waren. Een bende rovers in jute zakken, op zoek naar jonge maagden, overviel de groep en nam twee nonnen mee, waaronder de voorzitter van Dorpsbelangen Stedum. Gelukkig werden de rovers gepakt en aan de schandpaal gezet. In dorpshuis de Meuln werd de schrik weggedronken. Met een luid applaus werden de inwoners van Sint Annen bedankt voor hun geweldige ontvangst. Een aantal sportieve Stedumers liep bij het laatste daglicht om half elf terug. Voor de anderen was de Hogelandster paardentram uit Uithuizen ingezet. Onder het zingen van het Groninger volkslied werd de Stedumers uitgeleide gedaan. De aankomst in Stedum verliep ook niet in stilte. Met een toer door het dorp om twaalf uur Õs nachts liet de groep weten weer terug te zijn. Op de weg naar de Meuln in Sint Annen kan men nog een aandenken aan deze pelgrimage bewonderen. Een fraai verlicht Mariabeeld moet de kloostersfeer levend houden.
Stedum heeft overigens laten weten de rechten terug te willen. Daartoe zullen de inwoners van Sint Annen worden uitgenodigd voor een bezoek aan Stedum.

© Archief www.stedum.com

Zie de foto`s in ons fotoalbum

Geef een reactie