26 februari 2024

Stedumers weer terug in Stedum

0
Het bezoek van de Groninger Stedumers aan het Duitse Stedum is weer achter de rug. Iedereen was weer reuze enthousiast, en zo is ter plekke de volgende datum alweer gepland, van 28-30 september 2018. Dan bestaat de dorpenband, geïnitieerd door oud-burgemeester Sieto Mellema, 40 jaar.
Deze keer waren de Duitse Stedumers heel creatief geweest, door in een tiental bekende spelen de dorpenband te verwerken. Zo was er een Memory versie waarin elementen uit beide dorpen bij elkaar moesten worden gezocht (Feestweek- Schützenfest), en een “Stedumer erger je niet”, waarin de pionnen waren vervangen door fraai beschilderde pionnen, die teams uit het dorp moesten voorstellen, zoals de Feuerwehr, de vuilnismannen, het muziekkorps en de Schützenverein. Toevallig had het Nederlandse Stedum hier goed op ingespeeld, door een sjoelbak cadeau te geven. Die werd direct in gebruik genomen, en zo is er ook aan de Nederlandse spelcultuur aandacht besteed.
Maar ook aan het educatieve werd gedacht,en zo is het Kraftwerk Mehrum bezocht, een kolencentrale. En omdat het vervoer in een platte wagen was kon er onderweg alle aandacht worden besteed aan het doel van het bezoek, het opfrissen van de vertrouwde banden, en het smeden van nieuwe. Een van de aardige kenmerken van deze uitwisseling is dat het tussen generaties gaat. De jongste deelnemer was vier jaar, de oudste zeventig. Het Duitse Stedum is met haar 500 inwoners de laatste jaren weer bijzonder kinderrijk en het was dan ook erg leuk dat er vijf jonge Stedumers mee waren, zelfs van de generatie kleinkinderen van de eerste gasten. Aan het uitwisselen van foto’s zal nog een napraatavond worden besteed, en dan kan ook het cadeau gekregen spel worden beoefend.
De eerste tien aanmeldingen voor het meevieren van het 40-jarig bestaan in het Groninger Stedum zijn al binnen.
 
 

, Lies Oldenhof

Geef een reactie