25 april 2024

Steenfabriek verkocht: einde aan puinzooi

0

De vervallen fabriekspijp en de vergane gebouwen op het terrein van de voormalige steenfabriek aan het Damsterdiep bij Wirdum wachten een nieuw leven. De buurman heeft het terrein van bijna vier hectare gekocht.

Ik heb het gekocht van Milau Beheer bv om beweging in de zaak te krijgen", zegt Harm Jonk die sinds 1982 in de brandmeesterswoning pal tegen het fabrieksterrein aan woont.

Hij heeft het terrein inmiddels weer verkocht. Eind februari passeert de verkoop bij de notaris. De nieuwe eigenaar wil tot die tijd niets zeggen. Wel had hij al jaren belangstelling voor het terrein.

Buurman Jonk heeft jaren afgewacht wat er met de oude fabriek naast zijn deur zou gebeuren. De boel stond al twaalf jaar te verkommeren toen hij er kwam wonen. Hij heeft de teloorgang van nabij meegemaakt, zag de krakers komen en gaan en besloot uiteindelijk zelf bij Milau aan te kloppen. "Ik wist dat ik het zo weer kwijt kon, want er waren wel wat liefhebbers voor. Ik heb er geen winst op gemaakt, maar wel heb ik een klein lapje grond voor mezelf gehouden. De vorige eigenaren dachten altijd dat er goud van dit terrein te maken was."

Milau Beheer wilde er luxueuze borgwoningen bouwen, maar de gemeente Loppersum liet weten dat het terrein zijn agrarische bestemming behoudt. Daarin is de gemeente veranderd. "De bestemming kan veranderd worden", zegt wethouder Hommo Smit (CDA). "Dat er eindelijk wat gebeurt met dat terrein juichen wij van harte toe."

De gemeente werd afgelopen najaar nog op haar vingers getikt door de Vrom‑inspectie. Die vond de troep de spuigaten uitlopen en verplichtte Loppersum maatregelen te treffen om het terrein minder gevaarlijk te maken. De borden verboden toegang die de gemeente plaatste, waren binnen vijf dagen verdwenen.

www.dvhn.nl

Geef een reactie