21 juli 2024

Op zondag 24 september jl. deden 24 wielrenners uit Stedum, Bedum, Ten Post, Middelstum mee aan de 9e editie van de Stemer WielrenTocht. De door de Wielervereniging Oet Steem georganiseerde Stemer WielrenTocht wordt traditioneel gehouden op de laatste zondag in september.

Om ca. 1 uur vertrok het peloton wielrenners vol goede moed en genietend van het schitterende weer vanaf het haventerrein in Stedum voor de eerste ronde van ca. 50 km. Via Westeremden, Garsthuizen en Oldenzijl werd via het idyllische Godlinze de terugweg via Holwierde, Leermens en Loppersum richting Steem gezocht. Met maar liefst 93 hoogtemeters in de benen werd tussen 14.45 en 15.10 uur in de Vlasschuur in Stedum werd even ‘bijgetankt’ voor de tweede ronde. Natuurlijk stond er voor de wielrenners weer appelgebak met (veel) slagroom en koffie en een energiedrankje op het programma.
De 2e ronde kent sinds enkele jaren, om alle wielrenners een optimaal fietsgenot te bieden, een snelle en een ’trage’ ronde van ca. 45-50 km. De snelle ronde, via het Schildmeer en met een ‘eindsprint’ vanaf café Winneweer, werd gewonnen door bedumer (en lid van Wielervereniging Bedum) Tiemen Koenes. Hij drukte zijn voorwiel als eerste over de finishstreep aan de Lellensterweg. Oet Steem lid Pieter Ketting werd verdienstelijk 3e en mag zich het komende jaar de snelste Oet Stemer noemen.
De ’trage’ groep fietste met een gemiddelde van ca. 27 km via St. Annen, Thesinge, Zuidwolde via de Wolddijk naar Onderdendam en zo weer terug naar Steem. Ook bij deze ronde was er een (korte) sprint op de Weersterweg, waarbij het bordje Stedum als finishstreep gold.  Omdat plaatselijk favoriet Fokko Smit, mede als gevolg van een chronisch gebrek aan conditie, het na de 1e ronde al voor gezien hield deed de torenhoge favoriet Ipe Oosterhof wat van hem verwacht werd. Met een recente hoogtestage in Oostenrijk en een tweetal extra trainingskampen op Kos en Sicilie in de benen was hij veruit de sterkste in de sprint op de Weersterweg. Volgend jaar zal hij ook te bewonderen zijn in de snelle ronde.
Met een bijzonder gezellige nazit in het zonnetje op het grasveld bij de Vlasschuur werd de zeer geslaagde 9e editie van de Stemer WielrenTocht afgerond. De liefhebbers van deze mooie tocht door het Grunneger Ommeland verheugen zich nu reeds op zondag 30 september 2018 als de 10e editie van de Stemer WielrenTocht zal plaatsvinden. 

, Oet Steem | Foto: Jan van Dijken

Geef een reactie