13 juli 2024

Stenenactie levert 45.000 euro op voor kerk in Garsthuizen

0


De Stichting Behoud Kerk Garsthuizen heeft 4500 stenen à tien euro verkocht. De opbrengst van 45.000 euro is lang niet voldoende om de renovatie te bekostigen die nodig is. Stichtingsvoorzitter Marie-Lou Grégoire zegt dat de kosten van herstel becijferd zijn op rond de acht ton. Toch wil de stichting volgend voorjaar een begin maken met de restauratie.

Grégoire geeft ronduit toe dat de opbrengst van de stenenactie tegenviel. "Aanvankelijk kregen we duizenden reacties", zegt ze. "Relatief viel de animo om daadwerkelijk een steentje bij te dragen daarom wat tegen."

De stichting is op dit moment druk bezig met het aanvragen van vergunningen en dergelijke voor de restauratie. "Het kerkgebouw zelf is geen monument. Maar orgel en graf in de kerk zijn dat wel. Daarom wordt het geheel tóch beschouwd als monument en moet worden voldaan aan allerlei wettelijke richtlijnen", zegt Grégoire.

Regionale aannemers boden hun medewerking aan tegen schappelijke prijzen. De stichting gaat hierop graag in. Behalve dat het exterieur een opknapbeurt krijgt, wordt de kerk voorzien van een nieuwe toren. Sinds de jaren tachtig mist de kerk een torenspits.

Dagblad van het noorden

Geef een reactie