24 maart 2023

Stevige kritiek op achterhouden rapport Delfzijl

Delfzijl – De raad van Delfzijl heeft stevige kritiek op wethouder Jan Huisman, omdat hij een rapport over jeugdcriminaliteit in de havenplaats uit juli 2003 niet naar buiten heeft gebracht. Volgens het rapport is het jeugdbeleid in de gemeente onsamenhangend en wordt er onvoldoende aandacht gegeven aan jongeren tussen de 16 en 23 jaar.

Het rapport Ruimte voor jongeren is in juli 2003 door het Groninger bureau Centrum voor Maatschappelijke Ontwikkeling (CMO) geschreven, in opdracht van de gemeente Delfzijl. Het rapport is een inventarisatie van de criminaliteit onder de jeugd van Delfzijl en het jeugdwelzijnswerk in de gemeente. Het vormt de basis voor een actieplan van de gemeente in de preventieve sfeer om het jeugdbeleid op te schroeven.


De fractievoorzitters van Delfzijl vinden het onacceptabel dat welzijn- en onderwijswethouder Jan Huisman de raad nooit heeft ge•nformeerd over de inhoud van het rapport. Syb Roelsma van Delfzijls Belang: ”Zo’n belangrijk rapport moet natuurlijk direct naar de raad. We betalen tenslotte ook voor dit soort onderzoeken.” Jan Smid van het CDA deelt zijn mening. ”Rapporten over dit soort interessante onderwerpen moeten aan de raad worden voorgelegd. Dat dit onder de pet wordt gehouden is een slechte zaak”, aldus Smid.


Niet bijster succesvol


PvdA-fractievoorzitter Jan Menninga en Koert Stulp van de gelijknamige lijst vragen zich af ‘of wethouder Huisman soms iets te verbergen heeft’. ”Het rapport maakt duidelijk dat zijn beleid op jeugdgebied niet bijster succesvol is geweest. In het kader van de informatieplicht van het college hadden we dit rapport allang moeten zien”, aldus Menninga. ”Dit lijkt op bewust achterhouden”, aldus Stulp. De PvdA overweegt om vragen aan het college te stellen.


In 1998 werd ook al een probleemanalyse van de jeugdcriminaliteit in Delfzijl gemaakt. In dat rapport werd eveneens gewezen op een onsamenhangend jeugdbeleid in Delfzijl. Wethouder Huisman was niet bereikbaar voor commentaar.

www.dvhn.nl

Geef een antwoord