22 juni 2024

Streekproducten moeten publiek naar Middelstum lokken

0

Middelstum – Het terrein van de voormalige borg Ewsum (bij Middelstum) krijgt in de vorm van een markt een groot evenement binnen de poorten. Het idee ervoor is afkomstig van Betty Lambeck uit Oosterwijtwerd. Zij besprak het met Leader Plus (die de Europese gelden voor Noord-Groningen toewijst) in Warffum. Die zag er wel wat in en ook gemeentebesturen en andere organisaties toonden zich bereid het plan voor markten en culturele nevenevenementen te ondersteunen.

Op 11 september – in Nederland is het dan open monumentendag – vindt de eerste markt plaats, namelijk die voor streekproducten. “Een probeersel”, aldus mevrouw Lambeck. Volgend jaar zullen de markten worden uitgebreid. De bedoeling is dan er een maandelijkse activiteit van te maken. EŽn keer komen dan ook weer de producten van eigen streek aan bod en verder zal het programma bestaan uit (bijvoorbeeld) een proeverij, een Groninger dag, een kookdag en een kunstmarkt.


De activiteiten zullen worden gehouden in de periode van mei tot september. Het borgterrein zal steeds de plaats zijn waar het evenement zich afspeelt. Tevens is het de bedoeling in de kersttijd een markt te houden in de boerderij op het borgterrein, zodat de organisatoren niet afhankelijk zijn van de weersomstandigheden.


Tijdens de eerste markt op 11 september hebben er ook allerlei nevenactiviteiten plaats. Zo zal de toneelgroep Chapeau (de jeugdgroep van de rederijkerskamer in Loppersum) optredens verzorgen. Ook is het de bedoeling dat er een kiepkerel (een reizende koopman) zal langskomen, die al zingend zijn producten bij de mensen aanprijst. Hij zal dat in dit speciale geval samen doen met de burgemeester van Loppersum.


Ewsum was in het grijze verleden volgens deskundigen een van de mooiste borgen die de provincie Groningen rijk was. In de Franse tijd (‘vrijheid, gelijkheid, broederschap’) werd de Groninger landadel van zijn macht en inkomen beroofd. Veel borgen en steenhuizen, waaronder ook Ewsum, raakten in verval. De borg bij Middelstum was een van de vele die onder afbraak te koop werd aangeboden. Alleen een donjon (een gevechtstoren) en een grachtdeel herinneren nu nog aan het borgverleden van het terrein.

www.dvhn.nl

Geef een reactie