Stroomtekort dreigt
ARNHEM – In Nederland dreigt als gevolg van de hitte een stroomtekort. De reserveproductiecapaciteit heeft namelijk een absoluut minumum bereikt. Netbeheerder Tennet heeft daarom zondag de zogeheten Code Rood afgekondigd.
Een woordvoerder van Tennet noemde de situatie precair en deed een oproep het stroomverbruik in de ochtend zoveel mogelijk te beperken en te verspreiden over de dag. Vooral maandagmorgen belooft er een piek te ontstaan in het elektriciteitsverbuik omdat veel mensen dan weer aan het werk gaan. De woordvoerder van Tennet wees er onder meer op dat de bouwvakvakantie erop zit.
Het is voor het eerst in negen jaar dat Code Rood is afgekondigd. De laatste keer was tijdens de hittegolf in de zomer van 1994. De code zegt iets over het reservevermogen om stroom op te wekken. Dit vermogen is de afgelopen weken kleiner geworden door het warme weer. Bij Code Rood is sprake van een absoluut minimum.
Koelwater
De hoge temperatuur heeft ertoe geleid dat het koelwater dat elektriciteitscentrales gebruiken warmer is geworden. Door de temperatuurstijging zijn de mogelijkheden om te koelen steeds kleiner geworden. De centrales mogen onder normale omstandigheden het koelwater lozen bij een temperatuur van 30 graden. Maar het water dat ze nu uit de rivieren halen om te kunnen koelen is al 27,5 graden. Dat betekent dat de ‘marges’ om te kunnen koelen steeds kleiner zijn geworden.
Nu Code Rood is afgekondigd, moeten elektriciteitscentrales het ministerie van Verkeer en Waterstaat vragen om water te lozen dat iets warmer is dan 30 graden, namelijk 31 of 32 graden. De woordvoerder van Tennet wijst er overigens op dat de opbrengst van het omhoogschroeven van die temperatuur betrekkelijk klein is.
© Archief www.stedum.com
www.dvhn.nl