25 mei 2024

Superbraderie Siddeburen met gespikkelde zwaan

0

Siddeburen – “En ja hoor, daar gaat weer zo’n fijne prijs!” De vrijwilliger van de vv Siddeburen roept het vol vreugde uit. Daarmee pogend om voorbijgangers te bewegen ook zo’n kansrijk lot te kopen. Allemaal voor de club.

Het gebeurde donderadgmiddag op de jaarlijkse braderie in de Licht- en Klankweek Siddeburen, door de organisatoren als ‘superbraderie’ geafficheerd.


Veel van de 140 marktkooplieden zijn ook op de meeste andere regionale jaarmarkten te zien. Natuurlijk staat er de man met sokken, de handelaar in mobiele telefoonbenodigdheden, de worstenman, de oliebollenverkoper en ga zo maar door.


Opvallend weinig bloemen- en plantenverkopers hebben zich gemeld. Twee zijn er in ieder geval wel: Beeko en Alie Sijtsema uit Overschild. Ze hebben in dat dorp een hoveniersbedrijf, maar Alie teelt zelf kalebassen en maakt ook nog eens leuke bewerkingen van die vrucht. Op de grond naast de kraam staat een nieuwe variant, die veel aandacht en kopers trekt. Het is de ‘speckled swan’, vertaald: gespikkelde zwaan. Een groen-wit gevlekte kalebas, met een lange hals. Het lijkt inderdaad op een zwaan. “De vruchten met een kromme hals groeien op de normale manier. Als ik een rechte hals wil, dan hang ik ze bij het uitgroeien ondersteboven”, zegt Alie.


Marktmeester Tjebbe Doornbos is tevreden over de belangstelling. “Ik heb veertig a vijftig marktkooplui moeten teleurstellen”, zegt hij, zittend achter zijn computer.


Siddeburen kent een trouwe aanhang onder de marktkooplui. Een oliebollenbakker annex vleesverkoper komt met twee marktwagens helemaal uit Gendt in Noord-Brabant. Doornbos: “Hij wil steeds op dezelfde plaats staan. Want van de mensen, bij wie hij voor de deur staan, krijgt hij altijd boontjesoep.”


Muziek is er ook op de braderie. Zanger Herman Lambeck staat aan de Hoofdweg, met ondersteuning van een geluidsband, een liedje van de Eagles te zingen. Na hem komt de groep Forever, een achtpersoons formatie, die gezellige deuntjes uit de jaren zestig tot heden ten gehore brengt. Met ondermeer Que sera, sera en Heb je even voor mij laten ze Siddeburen swingen.


De Oudeweg is rustig. Geen muziek hier. Tegenover zijn eigen zaak staat drogist Piet Werkman drop en andere artikelen te verkopen. Hij geniet, niet in de laatste plaats omdat hij een dag eerder jarig was en 66 is geworden. “Ik heb tot nu toe op alle braderie‘n in de Licht- en Klankweek gestaan. Ik vind het nog steeds prachtig. Je komt zoveel bekende mensen tegen.


Heel veel ‘Sibboersters’ die nu elders wonen en nog even komen kijken. Het is elk jaar weer een reŸnie.”

www.dvhn.nl

Geef een reactie