22 april 2024

Tegenstanders kassencomplex Oudeschip bundelen krachten

0

Oudeschip – Tegenstanders van een groot kassencomplex bij Oudeschip hebben een vereniging opgericht. Ze noemen zich Op Goede Grond (OGG). “Individuele actievoerders worden vaak niet serieus genomen, groepen des te meer”, zegt OGG-voorzitter Nettie Klompsma.

De vereniging bestaat sinds vrijdag officieel. Voorzitter Klompsma heeft geen flauw idee hoeveel leden die zal gaan tellen. “Tussen de 100 en 5000?”, zegt ze gekscherend. “Iedereen die een hart heeft voor het gebied kan lid worden, zelfs als hij in Zeeland woont.”


OGG wil voorkomen dat de Oostpolder, ten zuiden van de Eemshaven, waar een groot kassencomplex van (bruto) 450 hectare is gepland, ten prooi valt aan grootschalige industri‘le bedrijvigheid. Volgens berekeningen zou het complex, met een geschatte lengte van 3,5 kilometer, werk bieden aan 1500 mensen.


Klompsma: “Werkgelegenheid is het argument van de provincie Groningen en de gemeente Eemsmond om het plan door te zetten. Wij zijn op bezoek geweest bij dergelijke complexen elders in het land en we zetten vraagtekens bij het aantal van 1500. Het gaat hooguit om 2 mensen per hectare.” OGG is daarentegen voorstander van een biodieselfabriek in de Eemshaven. “We zijn niet tegen werkgelegenheid in onze omgeving”, benadrukt Klompsma. “De biodieselfabriek is veel kleiner van opzet en minder belastend voor het milieu en landschap. De grondstof koolzaad zal zelfs een aanwinst voor de landerijen zijn.”


Biovalue


Binnen twee jaar moet in de Eemshaven onder de naam Biovalue een fabriek voor biodiesel verrijzen. Het levert indirect 1500 arbeidsplaatsen op, met name onder de toeleveranciers, de boeren die koolzaad verbouwen.

www.dvhn.nl

Geef een reactie