13 juli 2024

Terugblik feestweek 2016

0
Nu de ergste kruitdampen weer zijn opgetrokken, kan het bestuur van de Stichting “Op goud geluk” met een frisse blik terugkijken op de afgelopen feestweek. En gelet op de mening van meerdere bezoekers, en de geluiden die we tijdens de verschillende activiteiten mochten horen, kunnen we stellen dat de feestweek 2016 bijzonder geslaagd genoemd mag worden.

Zaterdag 11 juni begon nog rustig qua bezoekers, maar de pret en sfeer waren al in ruime mate aanwezig. De interactie tussen publiek en artiesten was prima, en DJ Roy gaf zelfs te kennen dat hij het jammer vond dat hij nog een ander optreden had. Ook Hooked on Red vond het enthousiasme bij het aanwezige publiek hartverwarmend, en dat kon je terugzien in hun eigen optreden.
De tentdienst van de daaropvolgende zondag vond nu eens plaats om 19:00 uur, wellicht mede oorzaak van een wat tegenvallende opkomst. De muziek van Follow uit Ten Boer, en de ‘Grunneger’ overdenking van ds. Pieterman waren er gelukkig niet minder om.
Maandag is traditioneel de lifestylebeurs, met deze keer bijna 30 stands, een record sinds we hiermee zijn begonnen. Aan het begin van de beurs viel een afwachtende houding van mogelijke bezoekers te bemerken. Dit kwam hoogstwaarschijnlijk door de hevige regenval, die gelukkig niet de feesttent teisterde, maar vooral Loppersum trof. Eenmaal voorbijgetrokken kwam het publiek toch in grote getale de beurs bezoeken en liepen de verkoop van hamburgers en saté, en de lootjes voor de tombola als een trein. Ook van de kant van de diverse standhouders veel positieve geluiden, zowel over de beurs zelf als over de belangstelling en/of verkoop van producten. Bij de aansluitende sponsorborrel een hoge opkomst van de diverse sponsoren; na een kleine test-je-kennis-van-de-feestweek-quiz met Carola Kruidhof als winnares, ontstond ook hier een gezellige en ontspannen sfeer.
De ouderendag met ’s ochtends jeu de boules, en ’s middags een optreden van Jobke Nainhoes oet Oskwert, mocht zich in een goede belangstelling verheugen, en ook Jobke zelf genoot zichtbaar. ’s Avonds een nieuw fenomeen in de vorm van een bruin café in de feesttent. De aankleding met aardappelkratten, kroegachtige attributen en echte bruin-café-muziek zorgden voor een sfeervol gebeuren. Met 80 tot 100 bezoekers, van wie velen een dartpijltje gingen gooien of zich stortten op het klaverjassen, was ook dit een uitstekend initiatief. Op de woensdagmiddag, ook weer volgens traditie, de kindermiddag. Ca. 60 kinderen deden mee aan levend cluedo, voorafgegaan door toneelspel van Thirza Wierenga en Helma Mulder. Vele tevreden kindergezichten, en ook de springkussens werden veelvuldig gebruikt.
Donderdag 16 juni stond weer in het teken van de soundmix- en playbackshow. Met in totaal 21 acts minder optredens dan voorgaande edities; wellicht was het kamp voor de bovenbouw van De Bongerd hier mede de oorzaak van. In die leeftijdscategorie kent deze avond altijd vele deelnemers. Het publiek (+ 250) was deze avond weer eens de grote winnaar, want was er heel veel moeite gedaan op kostuums en outfits, en wat deden de deelnemers weer reuze hun best om een geweldige performance te geven. De presentatie lag in de vertrouwde handen van Peter en Sabine Tillema, die zich weer behoorlijk hadden verdiept in de achtergronden en het wel en wee van de voorbijtrekkende artiesten. De jury, bestaande uit wethouder Bé Schollema, Ger Warink en Geertje van der Wal had het maar lastig met het benoemen van de winnaars in de verschillende categorieën. Ze waren diep onder de indruk van alles wat er ten tonele werd gevoerd, en over de enorme sfeer die er in de feesttent hangt tijdens deze traditionele avond. Rond 23:00 uur werden de laatste winnaars bekend gemaakt, en kreeg het bestuur van de feestweek bij monde van Bé Schollema nog een groot compliment uitgereikt voor de organisatie van deze avond én in het algemeen.
Op de vrijdag stond een nieuwe activiteit gepland: een soort van ‘Back to the ‘70s, ‘80s en ‘90s’ met de voormalige discotheek Session Kolibri. Via Facebook was al duidelijk dat er een grote toeloop zou zijn van oud-Stedumers, én van inwoners uit omliggende dorpen, die vroeger ook naar Stedum kwamen voor Session Kolibri. De oude discotheek was qua aankleding weer in ere hersteld, waarvoor veel dank aan Jan van Dijken en Lukas Kruidhof, en Stedum.com. Lukas was ook degene die ‘weer’ met dit idee op de proppen kwam; ‘weer’ omdat het al eens vaker was geopperd, maar het was er nog nooit van gekomen. Vijf ‘oude’ dj’s verzorgden deze avond de muziek, te weten Arnold Slager, Johan de Jonge, Chris Knoop, Bert Hermelink en Martin Schipper. Vele oude bekenden én geliefden werden weer begroet, mooie en minder fraaie herinneringen opgehaald, nostalgische muziek met vele meezingers werd gedraaid, kortom een fantastische en gezellige avond! Gekeken naar het bezoekersaantal de drukstbezochte avond deze feestweek, en gezellig druk was het zeker. Jan Vast als vanouds achter de tap, en na afloop voor de dj’s en barpersoneel soep met huzarensalade, net zoals in vroegere tijden.
En voor je het weet is het dan alweer zaterdag 18 juni, en de laatste dag van de feestweek. In samenspraak met Peter Zuidhof, die ook het geluid en licht op donderdag en vrijdag verzorgde, was er ook nu voor iets nieuws gekozen: ‘Op fout geluk’, een avond met ‘foute’ kleding en ‘foute’ muziek. Het was bijzonder om te zien dat meer dan de helft van de (voornamelijk Steemer) bezoekers qua kleding gehoor had gegeven aan de ‘foute’ oproep. Er waren optredens van Def Rhymz en Thorsten von Lippe Biesterfeld. Was de jeugd bij de eerste artiest vooraan te vinden (en de ouders vanwege het taalgebruik wat meer achterin de tent), bij onze Duitse schlagerartiest stonden de ouderen om het hardst mee te brullen met echte onvervalste schlagers als “Du”, “Marmor, Stein und Eisen bricht” en “Ein Festival der Liebe”. En het wordt eentonig, maar ook nu weer veel sfeer, veel polonaises en veel positieve reacties.
Op deze avond is ook afscheid genomen van maar liefst vijf bestuursleden, te weten: Annemiek Hermelink, Mirjam Werkman, Jacolien Menninga, Ciska Bulthuis en Bernard Ausema. Met een passende blijk van waardering zijn zij uitgezwaaid door publiek en overige bestuursleden, onder dankzegging voor hun tomeloze en onvermoeibare inzet, vaak meerdere jaren. Het zal nog een hele opgave worden om dit gat weer te vullen, en bij deze dan ook een oproep aan Stedumers om zich aan te melden als bestuurslid van Op Goud Geluk! Zonder (voltallig) bestuur is een feestweek in ons mooie Stedum ondenkbaar …… Je kunt je aanmelden via feestweekstedum@hotmail.com, of melden bij één van de leden van het dagelijks bestuur: Bert Hermelink, Herbert Boon, Tamara Werkman of Matthijs Vast.
Al met al een feestweek, die naar onze bescheiden mening voortreffelijk is verlopen. De beveiliging meldde zelfs dat ze niet vaak zo’n rustige en relaxte feestweek, waar dan ook, had meegemaakt. Dat is dan een groot compliment aan alle bezoekers!
Tot slot: het is soms lastig om mensen te gaan bedanken, omdat je al gauw iemand overslaat of vergeet. Toch willen we een paar (categorieën) mensen benoemen, waarbij we hopen dat we helemaal niemand tekort doen: Jan de Patatman en zijn mensen voor het verzorgen van de snacks (wat is dat toch lekker als je, voordat je het bed inkruipt, nog even iets kunt ‘bikken’); Peter Zuidhof en zijn team voor het geweldige geluid en licht. De jury van de soundmix- en playbackshow en de presentatoren, en uiteraard alle sponsoren, die het financieel draaglijk maken om überhaupt van start te gaan.
De catering voor de artiesten werd dit jaar met name verzorgd door Tineke Bruggeman en Carla Zwart, en de complimenten waren talrijk. Dit is al jaren zo (in voorgaande eities door het vaste duo Tinke Bruggeman en Jeanette Hermelink), en een prima handelsmerk voor onze feestweek. Artiesten komen graag (terug), omdat ze weten dat ze zo geweldig in de watten worden gelegd. De mannen van Stedum.com (Ronald, Luit en Wim) voor hun bijdragen qua geluid, en het gemaakte film- en fotomateriaal. Elke activiteit waren ze present, en soms enkele uren later kon via de website al kennis genomen worden van een verslag met bijbehorende foto’s en filmpjes. Ook bij de soundmix- en playbackshow waren ze actief aanwezig, evenals bij de Session Kolibri-avond. Dan alle vrijwilligers, die mee hebben geholpen bij de opbouw van de feesttent, bardienst draaien op de avonden, tijdens de lifestylebeurs zorgen voor een uitstekende hap, polsbandjes uitdelen, op zondag en/of maandag weer present waren voor het meehelpen opruimen, etc. etc. Het was (weer) een geweldige steun in de rug voor de organisatie, en zonder die inzet is een feestweek simpelweg niet mogelijk, dus: ALMOAL STIEF BEDANKT!
Met deze prima herinnering kunnen we vol goede moed verder richting 2018, waarbij nogmaals de oproep om je aan te melden voor de functie van bestuurslid, als je zin hebt om samen met ons in dat jaar weer een spetterende feestweek te organiseren! En noteer het in je agenda: op zaterdag 20 augustus is de traditionele autocross, op de oude ijsbaan, aanvang 13:00 uur. De entree hiervoor bedraagt € 5 voor bezoekers tot 16 jaar, en € 10 voor personen vanaf 16 jaar.

, Bestuur Stichting ÒOp goud gelukÓ

Geef een reactie