16 juli 2024

Thuis bevallen kan weer op Groninger land

0

Middelstum, Thuisbevallen kan binnenkort weer voor vrouwen in het noorden van Groningen door de komst van verloskundigenpraktijk Eva in Middelstum

Verloskundigen Rebekka Visser en Margje Bouwman openen op 1 januari de deuren. De praktijk beslaat delen van de gemeenten Eemsmond, Winsum, Loppersum, Ten Boer en Bedum.


Door de invoering van het nieuwe huisartsendienstensysteem in 2002 en het tekort aan verloskundigen is het voor vrouwen in deze regio vrijwel uitgesloten thuis te bevallen.


Alleen als de eigen huisarts een thuisbevalling aanbiedt is dit mogelijk, maar slechts een enkeling doet dit. Anders zijn de zwangere vrouwen aangewezen op een poliklinische bevalling in het Parthuis, een onderdeel van het Martini Ziekenhuis in Groningen.


Rebekka Visser: “Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 70 procent van de vrouwen graag wil thuis bevallen, maar door het systeem worden zij beperkt in hun keuzemogelijkheid.” Elizabeth Floor, voorzitter van de Kring verloskundigen Groningen, noemt de komst van Eva ‘ontzettend positief’. “Het is het recht van de zwangere, mits ze gezond is, om de plaats van de bevalling te kiezen. Ook in een minder dichtbevolkt gebied.”

www.dvhn.nl

Geef een reactie