18 mei 2024

Tibetaans bezoek in Stedum

0


Zorgbuurderij de Heemen heeft op 1 mei zijn deuren geopend. Naar aanleiding van dit heuglijke feit bezochten drie Tibetanen van Tibet House Holland, waaronder de bekende schilder Tashi Norbu, de Zorgbuurderij aan de Bedumerweg 43 in Stedum. Andrea Lagro (van Bureau Lagro), die met de zorgboerin het kwaliteitssysteem van de Federatie Landbouw en Zorg op de zorgboerderij heeft opgezet, bracht de Tibetanen naar Stedum.

Het weekend van 5 en 6 mei werd een groot succes. Op zaterdagochtend hielden zij een inwijdingsceremonie om de Zorgbuurderij veel geluk, vrede en harmonie te wensen. Veel bezoekers uit de wijde omgeving waren hierbij aanwezig. Met rijstkorrels en verse melk van één van de net bevallen melkkoeien van de boerderij van Pieter Berend Slager en Margreet Wiersema werd de zorgboerderij met trommelslagen, het blazen op een schelp en Tibetaans rituelen en mantra’s op Bevrijdingsdag ingewijd. Alleen daarom was het een heel bijzondere gebeurtenis: waar wij onze vrijheid vierden, leven de Tibetanen door de Chinese onderdrukking in Nederland.
Daarna begon een van de Tibetaanse kunstenaars, die met Tashi Norbu opgroeide in de kloosters van de Dalai Lama in Dharamshala, India, met een zandmandala. Een zandmandala drukt heilzame, positieve dingen uit en staat geheel in het teken van het welzijn van iedereen, ongeacht cultuur, leefwijze of religie. Het kijken naar een zandmandala heeft daarom ook een positieve invloed op de toeschouwers. Door de zandkorrels korrel voor korrel uit te strooien werd het universum uitgebeeld: de rijstkorrels in het midden, voor vruchtbaarheid van het land in de omgeving, met daaromheen water, lucht, aarde en vuur uitgebeeld in de vier windstreken.
Ook werden er twee workshops gehouden onder de bezielende leiding van de Tibetaanse schilder Tashi Norbu. Op zaterdag schilderden de aanwezigen een boeddha volgens Tibetaanse geometrische afmetingen, op zondag werd de zandmandala door de deelnemers op canvas nagetekend en ingeschilderd.
Beide dagen kwamen vele nieuwsgierige dorps- en buurtgenoten langs om de Tibetanen aan het werk te zien en om de prachtige schilderijen van Tashi Norbu te bewonderen. Zondagochtend waren ook ‘de Noordmannen’ van Radio Noord voor een prachtige live-uitzending aanwezig op de zorgboerderij. Wie het werk van Tashi Norbu óók wil bewonderen, kan op 21, 22 en 23 september de Art Fair International in het Martini Plaza in Groningen bezoeken.
Twee dagen lang zijn de Tibetanen onafgebroken en geconcentreerd bezig geweest om de geometrische patronen op te bouwen en in te vullen met gekleurd zand. Om 16.00 uur zondagmiddag werd de zandmandala, na een Tibetaanse ceremonie, onder toeziend oog van de vele aanwezigen weer bijeengeveegd om de vergankelijkheid van het leven te symboliseren. De aanwezige toeschouwers kregen allen een zakje zand mee naar huis om de positiviteit van beide dagen op deze manier vast te houden.

 
 
 

www.stedum.com

Geef een reactie