20 mei 2024

Tibetanen komen naar Stedum

0


Tibetanen komen naar Stedum om Zorgbuurderij De Heemen veel geluk te brengen. Tashi Norbu, een bekende Tibetaanse schilder, is geboren in Bhutan, nadat zijn familie is gevlucht uit Tibet. Hij groeide op in de kloosters van de Dalai Lama in India, waar zijn grote schilderstalent werd ontdekt.

Ter ere van de opening van de Zorgbuurderij en Bevrijdingsdag, komt hij met twee Tibetaanse kunstenaars naar Stedum voor een ceremonie, een zandmandala, een expositie en twee schilderworkshops. Om 10.30 uur voeren ze op Zorgbuurderij de Heemen een Tibetaanse ceremonie uit, om de Zorgbuurderij veel geluk en harmonie te brengen. Deze ceremonie combineren ze met een ritueel van de Dalai Lama om vrede in de wereld te brengen. Een mooie en wondere combinatie: wij vieren die dag onze vrijheid en tegelijkertijd leven deze Tibetanen hier in ballingschap.
Workshops
Ook verzorgt hij na de ceremonie twee laagdrempelige schilderworkshops op zaterdag en zondag (ook voor mensen die nog nooit geschilderd hebben!) Op zaterdag 5 mei kun je vanaf 12.30 een ‘boeddha schilderen’, zondag begint om dezelfde tijd een workshop ‘mandala schilderen’.
Zandmandala
Verder maakt één van de Tibetaanse kunstenaars een zandmandala op zaterdag en zondag. Het maken van een zandmandala is ‘monnikenwerk’ en wordt gemaakt van gekleurde zandkorrels. Het drukt uitsluitend heilzame, positieve dingen uit en staat geheel in het teken van het welzijn van iedereen, ongeacht cultuur, leefwijze of religie. In het Tibetaans Boeddhisme gaat men ervan uit dat zelfs het kijken naar een zandmandala een positieve invloed heeft op de toeschouwer. U bent van harte welkom om te komen kijken! De zandmandala wordt op zondag weggeveegd om de tijdelijkheid van alle bestaan te benadrukken.
Expositie
Naast de workshops houdt Tashi Norbu een expositie van een aantal van zijn schilderijen. U bent van harte uitgenodigd deze dagen langs te komen. Op zondagochtend om 11.00 uur vertelt Tashi over zijn schilderijen en zijn leven. Van 8 tot 11 uur zijn de Noordmannen van Radio Noord op de Zorg-buurderij voor een uitzending op locatie.  De kosten van de workshops zijn overigens € 55, de overige activiteiten zijn gratis, donaties zijn echter welkom. Wilt u beide workshops volgen, dan betaalt u € 90. Studenten betalen € 40. De opbrengsten gaan naar de stichting Tibet House Holland. Meer informatie en aanmelden? info@bureaulagro.nl , 06-25513851 of
www.deheemen.nl

Zorgbuurderij De Heemen

Geef een reactie