20 mei 2024

Toch ZZ-races in Zeerijp en ’t Zandt

0

De organisatie van de ZZ-races, een driejaarlijkse historische motorrace tussen ’t Zandt en Zeerijp, heeft de knoop doorgehakt. De wedstrijd wordt op zaterdag 20 juni 2009 weer gehouden. Het is de vierde keer dat het drukbezochte motorspektakel plaats heeft, waarvoor zich in 2006 een kleine tweehonderd berijders van klassieke motoren inschreven.

Voordat werd besloten door te gaan met het evenement, is geruime tijd diep nagedacht over de veiligheid. Aanleiding tot bezinning waren ongelukken in Eenrum (2006) en Eext (2004) waarbij toeschouwers werden aangereden door coureurs.

In Eext kwam zelfs een bezoeker om het leven. In Eenrum – waar een zijspancombinatie uit de koers raakte en een toeschouwster in een voortuin raakte – zette de plaatselijke motorclub na rijp beraad definitief een punt achter de zogeheten demoraces met klassieke motoren.

Meteen na het incident in Eenrum verklaarde voorzitter Wim Louwes van de Stichting ZZ-races al dat hij de indruk had dat de veiligheid op het veel langere en buiten de dorpen gelegen ZZ-circuit toereikend is.

Die mening blijkt de organisatie na een kritische evaluatie van de derde editie van de wedstrijd tussen ’t Zandt en Zeerijp nog steeds toegedaan. Bovendien lieten inwoners van de dorpen en de rijders volgens Louwes nadrukkelijk weten, dat zij graag willen dat het motorfeest doorgaat.

Voor de ZZ-races is inmiddels een vergunning aangevraagd bij de gemeente Loppersum. Het evenement wordt ook deze keer gehouden onder auspiciën van de Historische Motorsport Vereniging (HMV). Voor de motorliefhebbers in de regio wordt juni 2009 een topmaand. Niet alleen de ZZ-races kunnen worden bezocht.

Een week voor dit spektakel zijn in Loppersum de traditionele grasbaanraces en in de week erna wordt de TT in Assen verreden. Als opwarmertje voor de ZZ-races wordt ook deze keer weer een raceshow gehouden in het dorpshuis van ’t Zandt. Dat gebeurt op 31 januari 2009. Meer informatie is te vinden op www.zzraces.nl .

Naoorlogs vertier

De oorspronkelijke ZZ-races werden in 1946 en 1947 gehouden. Ze maakten destijds een onuitwisbare indruk op veel Zandtsters en Riepsters.

Vlak na de oorlog was er in beide dorpen weinig te beleven. En plotseling waren er toen coureurs, die bij de mensen thuis sliepen en in schuurtjes hun motoren ombouwden voor de races. Na afloop brachten ze hun tweewielers in de oude staat terug en reden ze er mee naar huis.

Ondanks alle nostalgie gaat dat nu anders. De veteranenracers worden in busjes en op aanhangers naar de start van de ZZ-races getransporteerd.

Dagblad van het noorden

Geef een reactie