25 mei 2024

Toekomst illegaal gesloopte kunstwerken onzeker

0

Loppersum –  De gemeente Loppersum zit met negen kunstwerken in haar maag. De gemeente heeft de kunstwerken illegaal verwijderd. Een schikkingsvoorstel van de gemeente aan het kunstenaarscollectief VOKO, dat de beelden heeft gemaakt, is afgewezen. Advocaat Douglas Mensink van VOKO noemt de handelwijze van de gemeente een schoolvoorbeeld van hoe je niet met kunst moet omgaan

De negen beelden maakten deel uit van elf kunstwerken die bij de Beatrixschool in Loppersum stonden. De kunstwerken moesten circa 1,5 jaar geleden wijken wegens uitbreiding van de school. De kunstenaars van VOKO uit Weiwerd reageerden geschokt, omdat de werken zonder toestemming waren verwijderd. Bovendien raakten de kunstwerken beschadigd, omdat ze compleet met fundament uit de grond werden gerukt. De gemeente heeft hiermee inbreuk gemaakt op het auteursrecht van de kunstenaars.

De gemeente bood de kunstenaars excuses aan en beloofde dat de beelden een plekje in de omgeving van de school zouden krijgen. Dat is nu  bijna een jaar geleden. De raadscommissie zou zich maandagavond over de kwestie buigen. Dit punt is echter van de agenda gehaald. Mensink vermoedt dat dit komt, omdat VOKO het laatste voorstel van de gemeente heeft afgewezen. Volgens hem wilde de gemeente de kunstwerken niet herplaatsen en werd ook niet over een compensatie voor de kunstenaars gesproken. 

Een eventuele herplaatsing van de beelden kost een lieve duit. Volgens Mensink werd in een offerte een bedrag van circa 1,5 ton genoemd

Ouders van leerlingen van de Beatrixschool waren blij dat de gemeente de kunstwerken verwijderde.”Een van de beelden stond op het plein”, vertelt voorzitter Regina Bouwman van de oudercommissie.

”Dit beeld had veel uitsteeksels en kinderen klommen er de hele tijd in.”

De ouders zien herplaatsing van de kunstwerken dan ook niet zitten. De school is sinds de uitbreiding een brede school met een kinderdagverblijf en een peuterspeelzaal.Het plein wordt daardoor intensiever gebruikt. ”Daarom hoeven die beelden niet terug te komen”, zegt Bouwman.

Beeld cadeau

De meeste kunstwerken liggen nu te verpieteren in een loods van de gemeente. ”Eén ligt er niet”, weet beeldend kunstenaar Peter van Haagen. ”De gemeente heeft eentje cadeau gedaan aan een buurman van de school.

Dit beeld is onderdeel van de serie ’Iet, Wiet, Waait, Is eerlijk, Weg’.

Het beeld ’Waait’ staat nu in de tuin van de buurman.”

www.dvhn.nl

Geef een reactie