25 september 2023

Toekomst van Graspop lijkt erg onzeker

Baflo – Het jaarlijkse muziekfestival Graspop in Baflo wordt door een chronisch gebrek aan bestuursleden in zijn voortbestaan bedreigd. Wat aanvankelijk een adempauze leek voor drukke bestuursleden, dreigt nu het begin van het einde te worden. Dit jaar is er voor het tweede jaar in successie niet genoeg mankracht voor de organisatie van het festival en ook volgend jaar is de komst van bandjes in Baflo onzeker.

“Als we drie jaar achtereen geen Graspop hebben, dan hoeft het voor mij niet meer”, zegt voorzitter Martin Medema. Voor het voortbestaan van het festival zijn minstens twee nieuwe bestuursleden nodig, zodat het totaal op vijf komt. Vrijwilligers zijn er genoeg, maar bepaalde taken kunnen niet door vrijwilligers gedaan worden. “Om afspraken met bandjes en cateraars te maken en de pers te woord te staan, moet je wel in het bestuur zitten. Zulke dingen kun je niet van buitenaf doen”, verklaart Medema.


Probleem is volgens hem dat mensen er geen tijd voor hebben. “Je bent het hele jaar door om de week een avond aan het vergaderen, en vanaf drie maanden van tevoren kost het zo’n anderhalve dag per week. Dat is best veel gevraagd, vooral als je ernaast ook nog een fulltime baan hebt.”


Feeling


Met pijn in het hart besloot het bestuur daarom begin dit jaar het festival nog een jaar uit te stellen. Momenteel zijn de bestuursleden druk in gesprek met eventueel nieuw bloed voor volgend jaar, maar ze gaan niet zomaar met iedereen in zee. “We zoeken mensen met feeling voor muziek. Ze hoeven niet per se organisatorische ervaring te hebben. Die kwaliteiten bouw je bij ons vanzelf op. Maar we gaan met de mensen wel serieus in gesprek over de verantwoordelijkheid die een functie met zich meebrengt.”


De bestuursleden dragen samen ook de financi‘le risico’s. Geld is volgens Medema echter geen probleem. “We hebben wel een extra belastingaanslag gehad, maar die konden we uit onze reserves betalen.” Ook de animo vanuit de muziekwereld is het punt niet. “We krijgen elk jaar wel 200 aanvragen.”


Medema probeert in augustus samen met medebestuursleden Jacob Berghuis en Chris Top nog wel een Kleintje Graspop te organiseren, in een zaal of een tent. Of dit doorgaat weten ze in juni

www.dvhn.nl

Geef een reactie