20 mei 2024

Tokadi Stedi Ð speelweek 2007

0

Het is voorbij, de speelweek waaraan 86 indianen en cowboys en minstens zoveel indianenvrijwilligers deelnamen is geweest. De programmaonderdelen van het indianendorp Tokadi Stedi (vriendschap in Stedum) varieerden van huttenbouw tot indianentheater.  Nadat het opperhoofd een rondgang door het dorp maakte werd de vlag gehesen en kon het startsein voor de speelweek worden gegeven. Alle kinderen en vrijwilligers kregen een button met daarop hun in het Cherokee vertaalde naam. Luid in de omtrek was op maandag het getik en gehamer van de bewoners tijdens het bouwen van deze nederzetting te horen. 

De tweede dag draaide voornamelijk om de accessoires die de indianen bij zich dragen of in en rond de tipi’s plaatsen. Kleurrijke hoofdtooien en droomvangers werden vervaardigd. In de middag maakten de kinderen in samenwerking met de Stedumer kunstenares Maria Hoeksema totempalen waaraan de kinderen hun zelf meegebrachte attributen konden hangen.

In het Ten Boersterbos werd de tweede speelweekdag afgerond met een spooktocht die duurde tot diep in de nacht. Op de derde dag, ook wel de theaterdag genoemd, werd door kinderen en vrijwilligers gewerkt aan een prachtige voorstelling die ’s avonds aan het Stedumer publiek werd getoond. De regie van het theater was in handen van Ailina Boeree.

Het verhaal ging over een Indianendorp, waar men heel vredig leeft in een groot bos (het publiek speelde voor bos). Iedereen had plezier en deed z’n werk. Toen verscheen er een boze Opperhoofdin met een Opperwaker en een paar heel stoere wakers. De Opperhoofdin deed de mededeling dat alle bewoners zich gelijk moesten gaan gedragen, gaan kleden en gaan voeden. Iedereen die Anders was, werd opgesloten!

De laatste dag, de donderdag werd afgesloten met een vuur, nadat de jonge kinderen een speurtocht door het dorp hadden gelopen en broodjes hadden gebakken, en de oudere kinderen met zelfgebouwde vlotten het Stedumer maar hebben bevaren.

 

Wij kunnen terugkijken op een mooie, gezellige en geslaagde speelweek. Een speelweekorganisatie doe je niet alleen. Daarom willen we alle, alle vrijwilligers bedanken die hun inzet in deze week getoond hebben. Een aantal namen willen we voor het voetlicht halen.

Familie Weesepoel, bedankt voor het beschikbaar stellen van het geweldige speelweekterrein en voor de geboden faciliteiten.

Ronald Willems en Luit Keller, bedankt voor jullie ondersteuning. Het liedje “we gaan beginnen” zullen we niet meer vergeten. Het was gezellig met jullie.

Connie Bouwes, bedankt voor het gebruik van de tractor met wagen, die we bijna elke dag nodig hebben gehad.

Familie van Zanten, bedankt voor het gebruik van de kleine schuur vooraf en ook tijdens de speelweek.

Maria Hoeksema, bedankt voor je geweldige kunstwerken die je met de kinderen hebt gemaakt.

Ailina Boeree en Han Vos, bedankt voor jullie regie en begeleiding op de theaterdag. Jullie hebben met de kinderen en vrijwilligers iets moois neergezet.

Jolanda Afman, Grietha Kruidhof, Corry Verduijn, Annette Vriezema, bedankt cateringploeg,  die sinds de after-party als de bolderkargirls door het leven gaan. Jullie hebben deze week veel werk verzet en dit verliep werkelijk probleemloos.

Janneke Aué en Lucia Roorda, bedankt maandagcoördinatoren. Op de maandag hebben jullie bewezen dat je ook als bouwvrouw door het leven kunt.

Ingrid Kort en Harriët Tillema, bedankt dinsdagcoördinatoren. Op het laatste moment wordt de indeling nog weer omgegooid. Even te weinig vrijwilligers, maar jullie lieten je niet ontmoedigen in het vervaardigen van de dromenvangers en hoofdtooien.

 

Anneke Wiersema en Martin Ypey, bedankt spooktochtcoördinatoren. Het griezelen in het Ten Boersterbos is uitstekend gelukt.

Ingrid Meijer en Ellen Gommers, bedankt woensdagcoördinatoren. We hebben door jullie inzet een prachtige theatervoorstelling gezien en jullie tip (een after-party te organiseren) zeker ter harte genomen.

Dinie Smit en Gerdy Hofman, bedankt donderdagcoördinatoren. Ondanks de regen in de ochtend hebben jullie gezorgd voor een mooie afsluiting van de speelweek met veel indianen-activiteiten, zoals vlottenbouw, broodjes bakken en boogschieten.

 

De inzet was om een mooie week voor de kinderen te organiseren, en dat je als vrijwilliger er dan ook veel plezier in hebt is mooi meegenomen. Wij denken dat dit is gelukt en bedanken iedereen hiervoor.

 

Johan Brokken

Ineke van Zanten

www.stedum.com

Geef een reactie