29 mei 2024

Met een enorme klap is, volgens de overlevering het Friese dorp Schraard in de 12e eeuw uit de hemel komen vallen. Fanfareorkest "Jehova Nissi" opende zaterdag 4 november haar najaarsconcert met de geschiedenis van "Scadawerth", de oudst bekende naam van het dorp, waar de dit jaar overleden moeder van dirigent Luuk Tuinstra geboren werd.

"Scadawerth", een compositie van Jan Bosveld, vormde een hoogtepunt in het optreden van "Jehova Nissi" in de 13e eeuwse hervormde kerk van Stedum. Daarnaast werden met "Dancescriptions" en "Dansparty" twee toegankelijke maar muzikaal verrassende composities van Peter Kleine Schaars in de volle kerk ten gehore gebracht.
Een gastoptreden werd verzorgd door Brassband Breukelen, waarvan Tuinstra eveneens dirigent is. Met dit toporkest behaalde hij vele successen. Zo zal het op 2 december a.s. in Groningen hun titel Nederlands Kampioen Brassbands in de eerste divisie verdedigen. De bijzondere kwaliteit was te horen: een prachtige klank en veel ritmische expressie. Brassband Breukelen bracht een zeer gevarieerd programma: in het kader van Mozartjaar
2006, bewerkingen van klassieke composities voor brassband van deze geliefde componist, modern klassieke brassbandcomposities, filmmuziek van Harry Potter, volksmuziek uit Wales en als afsluitende toegift de bigband klassieker "That’s a Plenty". Het zwaartepunt lag op het stuk "Dances and Aria’s van Edward Gregson, het verplichte werk op 2 december. Ongetwijfeld gaat Brassband Breukelen hier weer hoge ogen mee gooien. Heel bijzonder was ook het virtuoze optreden van André Boone in het allegro van het Fagotconcert van Mozart.

Tussen het muzikale door was er ook nog de gelegenheid tot het vieren van twee jubilea. Wethouder Hommo Smit van de gemeente Loppersum, speldde Martin Boer het zilveren Bondsinsigne op ter gelegenheid van zijn 25 jaar muzikant zijn. Boer speelt daarvan al bijna 20 jaar bij "Jehova Nissi".

Daarna reikte hij Luuk Tuinstra een boeket van 35 rozen aan omdat Luuk inmiddels maar liefst evenzovele jaren als dirigent "Jehova Nissi" muzikaal heeft geleid.

Klik hier voor de foto`s

www.stedum.com

Geef een reactie