28 november 2023

Twee verdachten aangehouden voor branden Ôt Zandt

0

De politie heeft dinsdag 18 december aan het begin van de avond in Groningen een 20-jarige inwoner van ’t Zandt en zijn 20-jarige uit Uithuizen afkomstige vriendin aangehouden. Het tweetal wordt verdacht van betrokkenheid bij de reeks brandstichtingen en pogingen daartoe die sinds augustus in ’t Zandt en vanaf een recentere datum in de omgeving van dit dorp zijn gepleegd.

Kort na de aanhouding zijn in de ouderlijke woningen van de beide verdachten huiszoeking verricht. Daarbij is materiaal in beslag genomen dat nader wordt onderzocht. De aanhoudingen werden verricht kort nadat de 20-jarige man in de omgeving van Eenum, een dorp ten zuiden van ’t Zandt, bijna op heterdaad was betrapt bij een poging tot brandstichting. De politie had de man daar een schuurtje in zien gaan en korte tijd later weer naar buiten zien komen. Toen de politie onmiddellijk daarna in het pand ging kijken, werd een brandende kaars met brandbaar materiaal ontdekt.

 

De verdachte was al enige tijd bij de politie in het vizier. Vorige week werd besloten extra aandacht op hem te richten. De man was eerder al als getuige bij een andere brand gehoord waarbij duidelijk werd dat zijn verklaringen niet konden kloppen in de tijdlijn. Uit het onderzoek was ook al naar voren gekomen dat de 20-jarige een van de personen was die konden beschikken over een in de media getoonde fles. Deze uit Duitsland afkomstige fles was in ’t Zandt bij een poging tot brandstichting aangetroffen. Over een eventueel motief van de verdachten kan nog niets worden gezegd. Uit het vervolgonderzoek moet blijken in hoeverre de verdachten verantwoordelijk kunnen worden gesteld voor alle brandstichtingen of voor een deel ervan.

 

Nauwe samenwerking

De politie heeft maandenlang in nauwe samenwerking met onder meer de Noordelijke Recherche Eenheid zeer intensief gewerkt om een einde te maken aan de brandstichtingen. Onder de coördinatie en leiding van een Staf Grootschalig en Bijzonder Optreden (SGBO) werd zowel het rechtercheonderzoek verricht als ook al het mogelijke gedaan om via voortdurend toezicht een einde aan de branden te maken. Vanuit een in oktober geopende politiepost is 24-uur, zeven dagen per week, toezicht op straat gehouden. De politie zette ook een aantal bijzondere acties op touw zoals een huis-aan-huisbezoek in het gehele dorp. Samen met de gemeente werden bewonersbijeenkomsten georganiseerd. Onder meer de huis-aan-huisbezoeken en de speciale uitzendingen van het regionale opsporingsprogramma Opsporing Noord en de aandacht in de media leverden voor het onderzoek cruciale informatie op.

 

Vanwege het geringe aantal inwoners van ’t Zandt moest het rechercheteam zeer omzichtig te werk gaan. Voorkomen moest worden dat informatie bij de eventuele dader of daders terecht zou kunnen komen. Het team werd ondersteund door diverse technische middelen. Zo werden in diverse leegstaande panden bewegingsmelders geïnstalleerd en op bepaalde plekken camera’s opgehangen. Dankzij deze middelen kon een aantal keren in een vroegtijdig stadium brand worden ontdekt en sporen worden veilig gesteld. Het onderzoeksteam kreeg enkele weken terug hulp van deskundige colllega’s uit het land die alle gemaakte stappen in het onderzoek kritisch tegen het licht hielden. Daarnaast werd advies gevraagd aan gedragsdeskundigen en profilers. De beide verdachten worden vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Persberichten politie.nl

Geef een reactie