9 december 2024

Tweede fysiotherapeut in het Swaithoes

0
Even voorstellen, mijn naam is Beatrijs Douma en ik ben fysiotherapeut. Naast de behandelingen binnen de reguliere fysiotherapie geef ik training aan mensen met COPD, diabetes, hartproblemen en chronische pijn. Mijn specialiteit is het behandelen van mensen met lymfoedeem. Ik ben opgeleid tot oedeem-fysiotherapeut, een erkende specialisatie binnen de fysiotherapie.

Ook behandel ik littekenweefsel dat na een operatie is ontstaan met oedeemfysiotherapie. Naast het behandelen van lymfoedeem doe ik (in samenwerking met het UMCG) effectonderzoek naar hoofd- en halsoedeem.
Lymfoedeem
Lymfoedeem is een abnormale ophoping van lymfevocht in een lichaamsdeel. Het ontstaat als de lymfevaten niet in staat zijn dit vocht voldoende af te voeren. De meest voorkomende vormen zijn  primair- en secundair lymfoedeem.

Primair lymfoedeem
Dit is een aangeboren afwijking. In het lichaam zijn minder lymfevaten aanwezig. Soms functioneren ze ook minder goed. In de loop van het leven ontstaat er vaak een zwelling. Meestal in de benen, maar soms ook in de armen.
Secundair lymfoedeem
Deze vorm komt vaker voor en ontstaat door een beschadiging van de lymfevaten of  lymfeklieren. Meestal door een operatie waarbij lymfeklieren worden verwijderd. Ook bestraling, wondroos, spataderen of een trombose in een diepe ader van het been kunnen leiden tot lymfoedeem.

Verschijnselen
Naast  zwelling kun je last krijgen van tintelingen, een zwaar of vermoeid gevoel, pijn, bewegingsbeperkingen en je hebt een verhoogde kans op infecties (wondroos). Heel bekend zijn ook de huidafwijkingen. Eerst bleke verdikkingen en smetplekken in plooien, later een soort wratten of zweertjes waaruit soms lymfevocht  loopt.
Behandeling
Allereerst zal door middel van een speciale massage zoveel mogelijk vocht worden verdreven. Deze massage heet manuele lymfedrainage. Om te voorkomen dat het verdreven vocht weer snel terug komt wordt na de massage een strak verband aangelegd. Daarnaast is het belangrijk dat je gaat oefenen. Het gebruiken van spieren bevordert  de afvoer van bloed en lymfe. Als het vocht zoveel mogelijk is verdreven, wordt vaak een  elastische kous aangemeten. Die zorgt er voor dat het lymfoedeem niet meer zo gemakkelijk terugkomt.

Na 12 weken bezig te zijn met kracht- en conditieverbetering zul je je sterker voelen. Zowel lichamelijk als geestelijk kun je meer aan. Hierdoor krijg je de controle op je lichaam weer terug.

Voor de behandeling van lymfoedeem heb je een verwijzing van de huisarts of specialist nodig.

Ik werk als zelfstandige onder de vlag van het Swaithoes. Wil je weten of ik iets aan je klachten kan doen, dan kun je vrijblijvend een afspraak met me maken. Neem daarvoor contact op met het Swaithoes.

, K. Zuiderveld / B. Douma

Geef een reactie