21 juli 2024

Tweede nationale titel Sandra Mollema

0


De Stedumse Sandra Mollema, bakkeniste van zijspancoureur William Matthijssen uit Alteveer en tegenwoordig buschauffeur van beroep, is afgelopen weekend in het Overijsselse Lattrop met haar maatje Nederlands kampioen grasbaanrace geworden.
Na het behalen van de Europese titel kan de Noord-Groningse dus weer een mooi resultaat aan haar erelijst toevoegen. Het kampioenskoppel zegevierde in alle drie de gereden heats en behaalde dus de volle twaalf punten.

Het Engelse duo Shaun Harvey/Danny Hogg eindigde met een totaal van tien punten op de tweede plaats. David Chaminade en Stephanie Vedelago uit Frankrijk completeerden het podium. Het duo Jojo van der Werf/Janny van Dijk eindigde op de zesde plaats. De grootste concurrenten van het succesvolle duo waren overigens niet in Lattrop van de partij. Zij verkozen het om in het Duitse Rastede te rijden. Van een eenvoudig optelsommetje was echter geen sprake voor Matthijssen/Mollema. ‘We moesten er hard voor knokken, want onze voorsprong was niet groot’, zegt de Stedumse.

Mollema is uiteraard in haar nopjes met het behaalde resultaat, dat voor haar net zoveel waarde heeft als het behalen van de Europese titel, vorige maand in Vries. ‘Het is voor mij de tweede keer dat ik Nederlands kampioen ben geworden. In 2010 zat ik ook bij William in de bak en ook toen waren we de sterkste van het deelnemersveld. Deze titel is overigens net zo mooi als die van zes jaar geleden.’ Matthijssen heeft inmiddels zestien nationale titels op zak en haalde die zonder onderbreking binnen. Mollema: ‘Dat is volgens mij een unieke prestatie. Ik kan me niet herinneren dat iemand zo vaak op rij een nationale titel heeft gepakt.’ Op haar lauweren rusten kan Mollema, die ook instructeur is bij sportschool RailAxioN in Uithuizen, in ieder geval niet. Tot eind september is haar motorsportagenda nog flink gevuld. ‘We willen nog wel een paar keer vlammen voor we aan de winterstop beginnen’, aldus de goedlachse kampioene.

Het duo is zondag in Eenrum te bewonderen, rijdt op zaterdag 27 augustus in Uithuizen en is verder nog van de partij in de Duitse plaatsen Berghaupten en Vechta. Het Engelse Wimborn is de laatste halte van dit seizoen. Over haar doelstellingen voor het volgende seizoen is ze duidelijk. De Europese en nationale titel moeten verdedigd worden. ‘William wil zijn onafgebroken serie graag voortzetten en voor mij is het ook wel lekker om mijn prijzenkast nog wat uit te breiden.’ Op de vraag of we haar nu als amateur of prof moeten kwalificeren, antwoordt ze: ‘We krijgen prijzengeld en er zit veel tijd in de grasbaansport, maar er van leven kan ik niet.

Er moet natuurlijk wel brood op de plank komen.’ Zonder dat ze het zich hebben beseft, is de kans vrij groot dat veel Noorderlingen haar al een keer hebben ontmoet. Omdat ze doorgaans echter een helm op haar hoofd heeft zal het kwartje waarschijnlijk wat minder snel vallen. Mollema was ooit automonteur, maar daar zat voor haar geen toekomst in. ‘Ik heb vervolgens mijn busrijbewijs gehaald en nu rij ik door de noordelijke provincies. Het is een prachtige job. Ik geniet er elke dag van.’ Een bus of de bak van een zijspancombinatie, het is een wereld van verschil maar de Stedumse heeft beiden prima onder controle. Is ze in de één ‘slechts’ de passagier, op de bus is zij de baas en hoeft het allemaal niet zo snel te gaan. Als haar ‘bakkenisten’ maar op tijd daar aankomen waar ze willen zijn…

, Menne Tillema en Jens Körner

Geef een reactie