20 juli 2024

Uit de lopster raad november

0
Het schiet al op, nog ruim drie maanden en dan is het weer tijd voor de gemeenteraadsverkiezingen. In het Oldambt is het al zover, en daarom kwam minister Eberhard van der Laan op 14 november in Winschoten op bezoek. Toch maar op tijd uit bed op zaterdag, want nieuws op het Actieplan Krimp is natuurlijk wel goed om uit de eerste hand te horen. Vandaar een bezoekje aan Brasserie Lijn3 in Winschoten.

Ontvangst van Sinterklaas

Grappig genoeg viel de komst van de minister samen met de intocht van Sinterklaas. Aan de kade van Winschoten, bij de vroegere tramremise, was een podium opgericht. Af en toe moest de muziek getest, en vervolgens stopte er een Mercedes met chauffeur met daarin de minister en zijn persoonlijk assistent. Hoewel ik me afvroeg of de mensen specifieke aandacht voor een politieke partij niet vervelend zouden vinden, samen met de aankomst van Sinterklaas, liep dat allemaal goed af.

 

Geld voor opkoop, sloop en nieuwbouw

De minister was ook een soort Sinterklaas. Hij kondigde aan dat de krimpgebieden samen 31 miljoen krijgen. Maar de sloopkosten zoals aangegeven in het Pact van de Regio in de gemeenten Eemsmond, Delfzijl, Appingedam en Loppersum bedragen alleen al 250 miljoen. Dus het aanbod van de minister is slechts een klein begin. In het Pact van de regio wordt aangegeven wat de vernieuwbouw in deze vier gemeenten moet zijn. Slopen en nieuw bouwen. Inwoners van de vier gemeenten hebben hun plannen om eventueel te verhuizen in een onderzoek aangegeven. Daarop zijn plannen voor sloop en nieuwbouw in onze omgeving berekend. Als we hier geen winst met kavelverkoop kunnen maken is er ook geen bron van inkomsten om aan dorps- en stadsvernieuwing te doen. Vandaar die extra bijdrage. In Oost Groningen is er ook het probleem van onverkoopbare woningen. Niet alleen een lagere prijs, maar gewoon helemaal geen belangstelling van kopers. Opkoop van die huizen wordt wel gesuggereerd, maar met een miljoen kun je niet veel doen. Of dat hier ook zal gebeuren durf ik nog niet te voorspellen. In de gemeente Loppersum moet het nog wel een beetje meevallen denk ik, maar ook hier zal het inwoneraantal dalen en prijsdaling is ook logisch. Nog geen reden voor paniek, maar wel voor aangepaste nieuwbouwplannen. En dat weet iedereen in het dorp al uit eigen waarneming. Misschien krijgen we een klein beetje van die 31 miljoen, maar Delfzijl is een bestemming die waarschijnlijker is.

 

Voorzieningen

Door krimp is er ook een discussie over ziekenhuizen en scholen. Bovendien zijn dat ook voorzieningen die belangrijk zijn voor werkgelegenheid. Ook daarover wordt in dit project van 31 miljoen gepraat. In Oost-Groningen is dit een onderwerp waarnaar door gemeenten en provincie wordt gekeken en ook bij ons speelt het rondom het ziekenhuis in Delfzijl. Het belangrijkste probleem kan echter niet door de overheid worden opgelost. Er moeten wel specialisten zijn die hier komen werken. Niet handig dat Delfzijl zo negatief in het journaal komt. Harm Post zei het op de Lopster ondernemersavond nog eens heel duidelijk: we moeten ons gewoon positief over deze regio uitlaten. En nu maar even afwachten wat er in Oldambt gebeurt.

Lies Oldenhof

www.stedum.com

Geef een reactie