29 mei 2024

In deze tijd iets willen schrijven is natuurlijk onzin. Er is geen raadsvergadering geweest, en ook achter de schermen heeft zich niets bijzonders afgespeeld. Zomerreces, en dat is ook wel een keertje fijn. Geen avondverplichtingen, geen bezoekjes aan evenementen, gewoon ’s avonds thuis heeft ook wel wat. Maar als het eerder donker wordt en je hebt dan nog wat te doen is straks ook wel weer aardig. Nu neem ik de gelegenheid maar te baat om een persoonlijke mening over een actuele politieke zaak te laten weten. Ook hoor ik graag wat u ervan vindt.

Wat gebeurt er met de bibliotheek?
De laatste tijd lees je steeds vaker in de krant dat de bibliotheek het moeilijk gaat krijgen. Er zijn prachtige nieuwe bibliotheken gebouwd, o.a. in Amsterdam, maar de vraag is voor mij vooral wat er op het platteland gaat gebeuren. Nu is de bibliobus nog om de hoek, en ook al kun je overal lenen en wegbrengen, toch is de bus wel een heel gemakkelijke voorziening. In Loppersum en Middelstum zijn ook mooie gebouwtjes, met veel keus in boeken en tijdschriften. Maar ook daarvan is het de vraag of zulke vestigingen blijven bestaan. En misschien gaan de Stedumers wel liever naar de grote bieb in Groningen, of straks naar het Forum. Het risico is wel dat door deze ontwikkelingen het platteland minder keus krijgt. Stad en Ommeland, maar voor de bieb blijft op langere termijn in het ergste geval alleen de stad over. Dependances bij de scholen en een brengservice zijn geuit als ideeën die de pijn moeten verzachten. Voorlopig is het nog niet zover, maar ook in de gemeente Loppersum moet worden beslist waar u straks uw boeken kunt lenen.

Gebouw
Het huren van een gebouw is niet de enige kostenfactor. Personeel en ICT zijn natuurlijk ook van belang. Wij zijn in Stedum al lang gewend aan trouwe vrijwilligers. Toch krijg ik de indruk dat de bibliotheek het steeds mooier wil maken, maar niet altijd op de manier waar je wat aan hebt. Dat je nu drie soorten abonnementen kunt krijgen, vind ik zo’n voorbeeld van vernieuwing, maar niet per se een verbetering. Dit soort plannen maken en doorvoeren kost ook geld. Soms vraag ik me wel eens af of de bibliotheek niet gewoon eenvoudig moet blijven. Met alle inspanning en projecten als Mijn Bibliotheek lezen we met elkaar toch veel minder dan vroeger (uitzonderingen zijn er natuurlijk altijd). Dat we een bibliotheek willen moet ook uit onszelf komen, en dichtbij over een mogelijkheid beschikken zal wel uitmaken. Ik ben bang dat het anders “uit het oog, uit het hart” is, maar vertelt u het mij vooral als u andere verwachtingen heeft, of ook nu al elders uw boeken haalt. Sinds de bus in Stedum maandags niet meer op avond is leen ik persoonlijk veel minder. En ik heb zo’n hekel aan boetes voor te laat terugbrengen, dat ik nu te weinig leen. Ik ben nog niet van de bus afgestapt.

Met vriendelijke groet,

Lies Oldenhof

www.stedum.com

Geef een reactie