29 mei 2024

Uit de raad februari 2012

0

Wat nu weer te schrijven? De raadsvergaderingen kunt u tegenwoordig afluisteren via de website van de gemeente Loppersum. Publiek hoeft er niet meer te zijn. De commissievergaderingen verlopen goed, maar wel een beetje tam. We hebben het gehad over het milieubeleidsplan, over de nota recreatie en toerisme, over het onderzoek wonen en voorzieningen.

Mooie plannen
Maar wat voegt het toe om het daarover te hebben? Als voorzitter van de commissievergadering kan ik me er op een andere manier mee bezig houden. Waar gaat het over, wat is het belang voor te nemen besluiten, wat gaat hierdoor veranderen? In de praktijk niet zoveel. Een gemeente is voor een belangrijk deel verplicht om stukken te schrijven voordat ze handelt. Er moet een kader zijn, er moeten bedoelingen worden afgesproken, dingen uitgewerkt, en dan hopelijk ook uitgevoerd, dan kan er ook nog geëvalueerd worden. Dit is niet triest bedoeld, het is leuk dit te bedenken bij de te behandelen agendapunten. Maar komt er nu een toerist meer of minder om? Ik denk van niet.
Nota vrijwilligersbeleid
Voor vrijwilligersbeleid geldt iets dergelijks.  Er is meerdere keren om gevraagd. Nu ligt er zo’n nota, maar ook daar durf ik van te stellen dat er in Stedum geen vrijwilliger meer om komt. Stedum is natuurlijk geen Loppersum, waar een vrijwilligersbank, en aandacht vanuit de gemeente misschien wel helpt. Hier ga je in de voetbalkantine staan als je wordt gevraagd. Dat doe je omdat je dat gezellig vindt, en de handen uit de mouwen wilt steken. De voetbalclub denkt om haar vrijwilligers, nodigt ze uit voor een lekker etentje en de binding met de club is de beloning.  Of wij nu vergaderen over een nota vrijwilligersbeleid verandert daar niets aan. Toch willen we wel graag meepraten over hoe je deze taak organiseert, want een aantal raadsleden kent het vrijwilligerswerk van nabij. Meepraten over van alles, dat is onze belangrijkste taak. Op de radio van
www.loppersum.nl kunt u horen hoe dat gaat.

www.stedum.com

Geef een reactie