24 mei 2024
Er is nog niet zoveel te beleven, maar achter de schermen natuurlijk wel. U hoort maar weinig over de pogingen om tot een coalitie te komen. Wie gaat nu met wie samenwerken? Het is voor mij nog niet zo gemakkelijk om er objectief over te schrijven, maar ik zal dat wel gewoon proberen uiteraard. We zijn nu enkele weken verder, en eigenlijk is het gek dat het politieke werk waar je anders zo druk mee bent ook gewoon zo uit je handen kan vallen. In dit stukje iets over de coalitievorming.
Loppersum Vooruit aan de macht?
Van te voren was afgesproken dat de grootste partij, zoals dat gebruikelijk is, aan zet is om college onderhandelingen te starten. Dat is dan ook gebeurd, zoals u in de krant kon lezen en het CDA heeft het voortouw genomen. Wij hoorden een week niets, hoewel het gebruikelijk is dan al diverse contacten te leggen. Eerst maar even rustig afwachten, of CDA en Loppersum Vooruit eruit konden komen. Op het moment van lezen zal dat al wel bekend zijn. Nu ik dit schrijf zijn er alleen nog maar vermoedens, die met een week tussentijd waarin van alles kan gebeuren zinloos zijn om op te schrijven. Een logische gedachte zou ook zijn dat Loppersum Vooruit gaat rondvragen naar partijen die met hen willen regeren, want als grootste winnaar moet je toch ook aan de macht komen. Dan moet je een wethouder leveren, van je eigen lijst of van elders. Er moet een bestuur zijn, dat de raadsleden bij kan staan. En verder moet je niet alleen weten wat je wilt bereiken maar ook hoe je het kunt bereiken. Daarvoor is het kunnen beschikken over ervaring in de raad, bijvoorbeeld over eerder genomen besluiten, noodzakelijk.
 
Politiek is mensenwerk
In de besprekingen blijkt dat politiek mensenwerk is en dat daar haantjesgedrag bij hoort. Wie kan er met wie door één deur? Wat gunnen we elkaar? Vertrouwen en een goede sfeer zijn eerste voorwaarde om de puzzel van zeven partijen en vijftien zetels op te lossen. Juist nu wordt de grondslag voor vier jaar samenwerken gelegd. Standvastig en betrouwbaar gedrag, maar ook je kunnen aanpassen in minder zwaar wegende zaken is daarin erg belangrijk. Straks zien we wie wie gevonden heeft, en hopelijk verloopt dat proces zo dat de rest in de oppositierol ook gewoon meedoet.
 
Een sterk team
We moeten tenslotte een sterke raad hebben, die met elkaar de problemen van Loppersum te lijf gaat. Een goed team van wethouders moet de besluiten voorbereiden. Dat we moeten bezuinigen staat vast, maar slim en creatief daarin zijn en met de inwoners de zaken oplossen, daar komt het op aan. Hopelijk weten we gauw meer. Ondertussen doen de “oude” wethouders nog gewoon hun werk, want dat is er genoeg.
 
Ik ben blij met vier jaar achtergrond in deze financieel moeilijke tijden en ben overtuigd dat voor goede inbreng altijd plaats is en niet in het aantal zetels zit. Dus gewoon weer aan de slag, en met een sterk gegroeide steunfractie zal het ook met twee man in de raad te doen moeten zijn. Ik houd u op de hoogte,
 
Met vriendelijke groet,
 
Lies Oldenhof

www.stedum.com

Geef een reactie