20 mei 2024
Deze maand was er niet zoveel bijzonders, maar wel één kwestie die eruit sprong. Niet vaak zullen raadsleden beslissen over de verkoop van Essent aandelen. Loppersum ontving jaarlijks een flink bedrag aan dividend (377.000 €), wel handig als je het financieel niet zo ruim hebt.
Wel of niet verkopen
Wij moesten maandagavond 11 mei beslissen of we aandelen Essent wilden verkopen aan RWE, de Duitse firma die een kolencentrale in de Eemshaven bouwt. Het domme was echter dat onze stem nagenoeg niets uitmaakt, omdat Loppersum zo weinig aandelen heeft. En als wij ze niet verkopen, houden we een klein potje zelf, maar waarschijnlijk kun je daar vervolgens niet veel mee. Toch had ik aan één kant deze keer graag principieel tegen gestemd. Ik vind eigenlijk dat water, gas, electriciteit, openbaar vervoer en zorg helemaal niet in particuliere handen moeten zijn. Dat waren meerdere fracties het met elkaar eens. .
 
Al deze onderdelen kosten de aankopende partij eerst geld, en dat moet natuurlijk wel worden terugverdiend. Dat geld komt in ieder geval niet ten goede aan waar het voor bedoeld is. Dat laatste is ook wel het geval met de organisaties die steeds groter worden. Hoe groter een organisatie, hoe meer management je nodig hebt lijkt het wel. Dat management gaat alles beschrijven, reguleren en beheersen. Het gewone werk is voor de dommen, want management moet natuurlijk ook wel een beetje leuk verdienen.
 
Wat dan wel?
Uiteindelijk hebben we ingestemd met het voorstel de aandelen Essent te verkopen. Wel moet het geld zo worden belegd dat het ook structureel jaarlijks voor inkomsten kan zorgen. Anders wordt de gemeentelijke basis wel een stuk smaller. Elke fractie maakt zijn eigen afweging. Wij kijken toch wel vaak een beetje bestuurlijk. Heeft het zin om tegen te stemmen als het er eigenlijk niet toe doet? Voor zo’n kwestie willen we als coalitiepartij ook niet dwars liggen. Dit besluit was eigenlijk al genomen op het moment van aannemen van de Splitsingswet. De leidingen waar het gas doorheen loopt mogen niet worden verkocht, maar wat er doorstroomt mag iedereen leveren. De buurlanden nemen het niet zo nauw met deze actie. Nederland loopt ongelukkig voorop. Toen had er iets aan gedaan kunnen worden, nu maakt plaatselijk tegenstemmen niets meer uit. Toch bleef ik er een ongemakkelijk gevoel bij houden. Nu maar afwachten wat er in Brabant en landelijk nog gebeurt. Wat Loppersum vindt zal niet uitmaken.
 
Met vriendelijke groet,
 
Lies Oldenhof

www.stedum.com

Geef een reactie