18 juni 2024

Uit de raad november 2011

0

Twee hele vreemde vergaderingen achter de rug, één keer zat de stemming tegen, en één keer zat hij mee. Je gaat toch wel met een heel ander gevoel naar huis, als er een keer iets bereikt is. Het ging over basisdingen, de bus vanuit Loppersum naar Groningen, en het dorpenbudget, de mogelijkheid om zelf kleine uitgaven in het dorp te doen.

Lijn (1)42
Voor Stedum is de bus niet van belang, wij doen het met de trein. Loppersum heeft keus, men kan ook met de bus naar de stad. Niet zo lang meer, want de lijn wordt per januari 2012 afgeschaft. Te weinig reizigers volgens Qbuzz. Wat blijkt echter in de praktijk? De bus zit bij Ten Boer al vol, met mensen die op deze wijze op de Grote Markt uitstappen, of al eerder, bij de middelbare scholen in Lewenborg. Reizigerscijfers zijn waarschijnlijk genoteerd in de tijd dat de Molenweg eruit lag. Een bus met 200 reizigers per dag schaf je niet af. En als je dat wel van plan was om te doen, dan laat je niet langs de Molenweg en in Garrelsweer van die moderne hoge haltes aanleggen. Toen we de wethouder per motie verzochten om hier werk van te maken bij het OV-bureau, die het vervoer regelt, stemde de raad echter niet mee. Men vond de intentie van de wethouder voldoende, en daarmee werd deze duidelijke actie als signaal naar het OV-bureau simpel weggestemd. Voor mijn gevoel toch heel vervelend, maar gelukkig gaat de wethouder toch proberen de bus te behouden.
Dorpenbudget
Al heel lang is de suggestie gedaan dorpen een klein beetje gemeentegeld te geven. Dat gebeurt o.a. ook via Jeugd en Jongerenwerk, en in Stedum wordt daar via de verdeling door Dorpsbelangen, dankbaar gebruik van gemaakt. De Oranjevereniging, Speelweek, Feestweek en destijds de visvereniging profiteren er onder andere van. Net een mooi opstapje om iets te organiseren, een bankje ergens of een dorpsactiviteit. Omdat het al zo lang in de bedoeling lag dit te realiseren, hebben we de koe bij de horens gevat en zo’n voorstel gedaan. Een beetje geld per inwoner boven 16 jaar, laten verdelen door Dorpsbelangen op basis van aanvragen en een financiële verantwoording achteraf. We hadden gelijk succes. Het idee was bij iedereen gelijk weer vers, en
bleek ook in het coalitieprogramma te staan. Er werd niet eens gestemd, want iedereen was voor. Toen was ineens de scheiding coalitie oppositie doorbroken. Toch wel zo prettig om met het gevoel naar huis te gaan dat er gezamenlijk iets bereikt is.

Met vriendelijke groet,

Lies Oldenhof

www.stedum.com

Geef een reactie