9 december 2023

Er gebeuren de laatste tijd zaken die mij het gevoel geven dat mijn leefomgeving minder aardig wordt.  Soms hebben die zaken met beïnvloedbare gemeentepolitiek te maken, soms ook helemaal niet. Altijd raakt het aan gedrag, en dat zou ik graag een beetje sociaal houden.

Lekker doorrijden
Een van die zaken is het idee in het regeerakkoord op autosnelwegen 130 km te mogen rijden i.p.v. 120 km/uur. Het komt bij mij over als wel heel erg eenvoudige behoeftebevrediging. Lekker doorrijden, want als je zelf in een auto zit wil je het liefst zo hard mogelijk. Maar loop of fiets maar eens een rondje in Stedum en je merkt al snel welke ergernis het geeft als je zelf niet in die auto zit. Hoe erg is het dat we met elkaar afspreken ons te beperken in lawaai, vervuiling en het maken van verkeersslachtoffers? De actie onder de boeren, “Nait broezen bie de hoezen” is een goed voorbeeld van hoe je je ook anders op kunt stellen. Dit is een campagne van de LTO om de snelheid van landbouwverkeer letterlijk binnen de perken te houden.
In
de raad hadden we het ook over de maximumsnelheid, bij de discussie over het beheerplan wegen. En hoewel ik denk dat een deel van de raadsleden tegen de verhoging van 120 naar 130 km zal zijn, werd er geprotesteerd tegen de uitgangssnelheid op Lopster buitenwegen van 60 km per uur. We moeten toch een beetje op kunnen schieten als we naar de bakker in Middelstum of Loppersum rijden of te laat zijn voor de zwemles. Een van de argumenten was dat de hulpdiensten dan niet harder zouden mogen rijden. Hun maximumsnelheid mag niet ver boven de toegestane snelheid liggen. Een begrijpelijke regel, die ik in de snelheidsdiscussie niet zou willen gebruiken. Veilig rijden is natuurlijk wel een must, maar dat hoort bij het beroep en dus bij de opleiding. Een maximumsnelheid voor hulpdiensten zou niet nodig moeten zijn. Laten we niet vergeten dat hulpdiensten met een lagere basissnelheid ook minder vaak nodig zijn.
Niet alleen in Loppersum bepaalt iedereen eigenlijk zelf zijn snelheid. Een deel van de mensen wil zich aan de regels houden.  Een deel doet dat alleen als men weet dat het anders geld kan gaan kosten. Met je gedrag bijdragen aan een prettige en veilige leefomgeving voor iedereen is blijkbaar niet voor iedereen vanzelfsprekend. Als je echter ook weleens wandelt of fietst (met de voeten vast op de pedalen en een beetje zijwind), voel je precies hoe je zelf behandeld wilt worden. Bovendien scheelt een beetje inhouden ook weer dode katten langs de weg. Misschien is het wel zo effectief de dierenpolitie deels als snelheidscontrole in te zetten.
Overval

Groningen is voor mij even niet meer wat het was. Over politie gesproken: als we op een camera al zo duidelijk kunnen zijn wat er staat te gebeuren is het toch bijzonder jammer dat daar geen actie op genomen kon worden. Je zult maar juwelier zijn, of voorbijganger. Ik kijk graag naar detectives, maar bij het filmpje op YouTube van de overval op juwelier Schleich in de Oosterstraat werd ik er koud van. Ik kwam er een keer tijdens het WK voetbal, toen de juwelier gezellig achterin de zaak op zijn laptop naar Brazilië-Nederland zat te kijken. Hoe kunnen mensen denken dat dit een normale manier is om aan geld te komen? Dit leken ook nog kinderen. Laat Wilders het maar over de islam en de dierenpolitie hebben, ik vind dat het over opvoeding, school en werk moet gaan. Soms staan we in Stedum gelukkig een beetje buiten de realiteit. Dat beeld had ik van Groningen ook, maar nu voelt het wel een beetje anders.
Met vriendelijke groet,
Lies Oldenhof

Lies Oldenhof

Geef een reactie