Uit de raad september 2011
Nog geen nieuws, want de eerste vergadering vindt plaats op 26 september 2011. We gaan praten over het integraal veiligheidsplan, waar de gemeente iets over te zeggen heeft tegenwoordig. Onze politiecommissaris zit dan ook aan tafel, en legt dan zo nodig wel uit welke inspanning wel gewenst is, maar hoogstwaarschijnlijk niet betaald kan worden. Een mooi onderwerp om nog even wat ideeën kwijt te kunnen, en als u nog iets mee wilt geven, graag!
Vaste prik
Wat wordt er meestal genoemd in de raad? Drugs en drankgebruik staan hoog op de agenda van een aantal fracties. Moeilijk voor de politie om iets aan te doen. Overlast wordt in principe niet getolereerd, maar wat te doen aan hangjongeren, met een kratje bier erbij? Met brommers en in een nauw straatje is het gauw lawaaiig, en ze moeten toch ergens heen. Een vaste ergernis, zo blijkt in deze vergaderingen altijd.
Een andere ergernis is verkeersgedrag, en dan vooral te hard rijden. Dit is meestal nu geen politiezaak. Controle is veel te beperkt, en niet op de plekken waar het gebeurt. In het dorp is de ergernis ook bekend. Onvoorzichtig rijden bij de scholen, geen rekening houden met de mogelijkheid dat er kinderen en dieren oversteken, over het kleipad rijden en als de weg recht is, extra gas geven. Allemaal geen enkele reden voor extra politie-inzet, maar gewoon een kwestie van fatsoen om je aan de snelheid te houden en te denken aan de kinderen en katten van je mededorpsbewoners. In het dorp ben je overigens niet verplicht om 50 te rijden, je aan 30 km houden mag ook. Hiervoor zouden we geen politie nodig moeten hebben. Met een beetje aardig gedrag van onszelf en onze dorpsgenoten blijft het dorp leefbaar, van Stationsweg tot Hoofdstraat tot onze uitvalswegen.
Wat moet de politie doen?
Eigenlijk schatten we de intelligentie van automobilisten niet hoog in. Er moeten borden staan bij elke bocht (alsof je standaard rechtdoor zou moeten kunnen rijden), voor een zachte berm waarschuwen we (maar je hoeft natuurlijk niet in de berm te rijden) en plekken om elkaar te passeren gebruiken we niet. En als er dan een keer een aanrijding is met blikschade moet de politie ook opdraven. Wat zouden onze echte prioriteiten nu eigenlijk moeten zijn? U merkt, ik zit teveel op de fiets, en heb heel even op de Delleweg het rijk alleen gehad. Dat was met die stormwind van laatst ook wel hard nodig. Je zwabberde de hele weg over. In Frankrijk moeten automobilisten minstens 1,5 meter afstand houden van de fietser als medeweggebruiker. Een heel aardige regel, die overal goed wordt toegepast, met één uitzondering. Cols rijden is blijkbaar niet alleen voor fietsers een sport. Zo snel mogelijk de haarspeldbochten door, en bij voorkeur medeweggebruikers ook nog inhalen, soms zelfs met een groepje auto’s achter elkaar. Gelukkig is dat gedrag in Nederland een grote uitzondering. Laat daar de politie daar maar tegen optreden, in het dorp moeten we op onszelf kunnen passen.
Met vriendelijke groet,
Lies Oldenhof
www.stedum.com