25 mei 2024

Ultimatum voor krakers steenfabriek

0


Wirdum/Loppersum De gemeente Loppersum geeft de krakers van de oude steenfabriek Rusthoven in Wirdum tot 12 juli de tijd te vertrekken. "Anders volgt een bevel tot ontruiming", zegt gemeente woordvoerster Carin Pier. De vervallen steenfabriek, die al ruim 40 jaar leegstaat,werd in april dit jaar gekraakt. De vijf krakers voelen er weinig voor om hun boeltje op te pakken. "Het is hier een paradijsje", zegt Willem van Zwol.

Hij maakte ook deel uit van de krakers die van 2000 totmedio 2004 inRusthoven woonden. De steenfabriek werd zeven jaar geleden ontruimd. Het vijftal wil van het terrein een zogeheten vredestuin maken. Dit komt erop neer dat de bewoners proberen samen met de natuur te leven. Ze zijn al een aantal maanden hard aan het werk. Van Zwol: "Het schiet behoorlijk op. Er zit glas in het hoofdgebouw en de tuintjes liggen er prachtig bij. Regelmatig komen er ook mensen uit de buurt langs om koffie te drinken.Die nemen ze dan zelfmee.We zetten echt heel vaak koffie, maar we hoeven die zelf niet te kopen. Daar merk je aan dat de vredestuin echt een toegevoegde waarde heeft voor deze omgeving.Het is jammer dat de gemeenteniet met ons wil overleggen. We hebben alleen die brief gekregen, maar een echt gesprek is er nog niet geweest.

We willen graag proberen er samen uit te komen." Spier zegt dat de gemeente de veiligheid van de krakers op het oog heeft. "De steenfabriek verkeert in een bouwvallige staat. Onder meer de schuur en de schoorsteen zijn niet langer veilig." Het terrein is eigendom van Milau BV. Het is onduidelijk wat deze met het terrein wil beginnen. Van Zwol: "Er zit al 50 jaar een agrarische bestemming zonder bewoning op. De gemeente lijkt het prima te vinden dat er al die tijd niets gebeurt." De krakers maken deel uit van het kerkgenootschap HEEL, wat staat voor Holistische, Eigentijdse, Eclectische, Levensvervulling.

foto’s archief stedum.com

Frank van Hebel DVHN.nl

Geef een reactie