25 juni 2024

Van de regen in de drup door offensief tegen roeken

0

Woltersum – De actie van de gemeente Ten Boer en Dorpsbelangen om de roeken in Woltersum van het kerkhof naar de sportvelden te verdrijven lijkt een succes. Of niet? Inderdaad, het is nu rustig rond de dodenakker bij de kerk. Inderdaad, de roeken hebben keurig, zoals gepland, een nieuw plekje gevonden in de bomen bij de sportvelden. ”Maar nu zit ik met de herrie”, aldus Henk van Dijk die in zijn vrije tijd voorzitter is van ?.. Dorpsbelangen.

De bevolking van Woltersum heeft al jarenlang last van een groot aantal roeken, kraaien en kouten. Het dorp telde vorig jaar circa 170 nesten. De dieren jatten grafgiften, bombarderen de omgeving met poep en veroorzaken een ongelooflijke herrie.


Afschieten is bij de wet verboden, dus moest er iets anders worden bedacht om de dieren te verdrijven. De gemeente en Dorpsbelangen riepen een speciale werkgroep in het leven die met behulp van een heuse ecoloog de strijd met de lawaaischoppers is aangegaan. Takken werden gesnoeid, zodat de vogels op zoek moesten naar een andere verblijfplaats. De werkgroep hoopte dat de dieren naar de sportvelden zouden trekken en inderdaad, daar is het nu gezellig druk. ”Erg druk”, vindt Van Dijk die vlakbij de sportvelden woont.


Maar de voorzitter vat de nieuwe situatie sportief op. ”Ik heb er zelf aan meegewerkt en wist wat ik kon verwachten. Eigen schuld, dikke bult. Er is nog geprobeerd de vogels naar de bomen op de dijk bij het Eemskanaal te krijgen, maar dat is niet gelukt.

www.dvhn.nl

Geef een reactie