16 juni 2024

Veiligheidseisen maken vieren dorpsfeest lastig

0

Groningen – Steeds strengere veiligheidseisen dreigen het organiseren van kleine dorpsfeesten onmogelijk te maken. Organisatoren komen in de problemen nu ze vaak een duur beveiligingsbedrijf moeten inhuren. Adorp ligt al overhoop met de gemeente Winsum, omdat het geen veiligheidsmensen voor het kleinschalige dorpsfeest in dienst wil nemen. Vrijwel alle gemeenten hanteren inmiddels de strenge regels of zijn nog bezig een zogenaamd evenementenbeleid op papier te zetten.

Naar aanleiding van de cafŽbrand in Volendam heeft gemeente De Marne op advies van brandweer en politie de veiligheidsvoorschriften dit jaar aangescherpt. De andere Noord-Groninger gemeenten nemen deze geheel of gedeeltelijk over. De ene gemeente is hierin strikter dan de ander. Gemeente Winsum stelt de strengste eisen.


Beveiliging


Onder meer de dorpen Adorp, Ezinge en Winsum moeten voortaan beveiliging inhuren voor hun jaarlijkse dorpsfeest. Henk Zuidhof, penningmeester van de stichting Volksvermaken in Ezinge, schrok zich rot toen hij drie weken voor het dorpsfeest drie veiligheidsmensen in moest schakelen. Zuidhof: ”Ik was behoorlijk pissig. De vergunning was al verstrekt. Bovendien heb ik nog nooit eerder bewaking in moeten huren.


Per persoon per uur kostte me dat maar liefst dertig euro. Reken er maar op dat Winsum van mij nog een boze brief kan verwachten.”


Ook kleine feesten in de gemeente Ten Boer zullen waarschijnlijk moeten geloven aan de door De Marne opgestelde voorschriften. ”De Marne is ons grote voorbeeld”, aldus ambtenaar Pieter de Vries. De Marne legde onlangs een feest in de sporthal in Leens een verbod op als het zonder beveiliging zou worden gevierd.


Appingedam, Loppersum, Delfzijl en Bedum hebben nog geen speciaal evenementenbeleid opgesteld. Maar omdat de politie bij deze gemeenten al heeft aangeklopt met het verzoek extra aandacht aan beveiliging te besteden, zijn ook zij druk in de weer de bestaande regels aan te scherpen.

www.dvhn.nl

Geef een reactie