25 juli 2024

Verdachte aangehouden voor autobranden in Bedum

0

De politie heeft dinsdagmorgen een 26-jarige inwoner van Bedum aangehouden op verdenking van brandstichting van een auto en twee pogingen daartoe. De incidenten vonden plaats in september en december 2010 in de woonplaats van de verdachte.

De politie onderzoekt of de man meer weet van een twintigtal andere autobranden in Bedum en omgeving. De verdachte, die vrijwilliger is bij het Bedumer brandweerkorps, is ingesloten voor verhoor.
Aanwijzingen

De politie heeft aanwijzingen dat de verdachte betrokken is bij de brandstichting op 27 december en de pogingen brandstichting halverwege september. In de nacht van 26 op 27 december ging in de Grotestraat een bedrijfsauto in vlammen op. In de nacht van 18 op 19 september werd geprobeerd op de hoek Kwikstaart met de Patrijs twee auto’s in brand te steken. Deze pogingen mislukten doordat een buurtgenoot alert reageerde toen een verdachte persoon bij een auto rondscharrelde.
Autobranden
Tussen 2009 en februari dit jaar waren in de plaats Bedum 20 (poging) brandstichtingen van auto’s. In de eerste periode van 2010 werden in dorpen in de omgeving van Bedum ook autobranden gesticht. Vanwege de branden werd in het eerste kwartaal van 2010 een onderzoek gestart naar branden en vernielingen in Bedum en omgeving. Gedurende dat onderzoek werden meerdere personen aangehouden voor vernielingen en het stichten van kleine brandjes. Tijdens het onderzoek werden geen nieuwe branden gesticht. De eerste poging tot brandstichting ná het onderzoek vond 19 september plaats in de omgeving van de Kwikstaart en de Patrijs. Twee dagen later ging in Loppersum een auto in vlammen op. De politie onderzoekt de 20 (poging) brandstichtingen in Bedum en 6 in de gemeenten Loppersum en Ten Boer.
Burgerparticipatie
Om burgers te betrekken bij het politiewerk en de heterdaadkracht te vergroten, werd in november 2010 Burgernet geïntroduceerd in de gemeente Bedum. Burgernet is na de brand in de Grotestraat niet ingezet omdat er geen omschrijving was van de verdachte. Bovendien was het tijdstip dusdanig laat dat een melding via Burgernet geen gewenst effect zou hebben.
Na de brand in de Grotestraat is door de politie wel een intern sms-alert ingezet. Dit systeem houdt in dat alle in Bedum woonachtige politiemensen een sms kregen. In deze sms werd vermeld dat er een brand was geweest en dat men werd opgeroepen om uit te kijken naar een verdachte situatie.

Persberichten politie.nl

Geef een reactie