16 juni 2024

Verder met bosbeheer tijdens de derde werkdag in het Steemer bos op 5 maart

0

Sneeuw en vorst lokten eerst niet erg om buiten te gaan werken, maar de kinderen van De Crangenborg gingen ook aan het werk op vrijdag 4 maart. Wij konden ons dan natuurlijk niet laten kennen en dus gingen we wederom onder begeleiding van Landschapsbeheer en Staatsbosbeheer aan het werk op zaterdag 5 maart.

Drie keer is scheepsrecht zeggen ze en ook deze derde keer hadden we weer prachtig weer tijdens de werkochtend in het Steemer bos. We begonnen met koffie en thee in de ijsbaan/tennisbaankantine en na de instructie gingen we verder aan de zuidkant, waar de kinderen van De Crangenborg, en in januari al de kinderen van De Bongerd, gebleven waren. We zaten lekker uit de wind en zo was het op deze winterse ochtend nog warm om te werken.


Met een groep van zoÕn 12 volwassenen en 7 kinderen hebben we de bosrand uitgedund en open plekken gemaakt. In alle stukken bos waar gewerkt is, zijn weer meters takkenrillen gemaakt van het omgezaagde hout. Deze ÔmuurtjesÕ van bomen in het bos zorgen er voor dat de wind niet dwars door het bos waait. Af en toe zijn de rillen lager gehouden, zodat ree‘n erover heen kunnen springen en er is ŽŽn doorgangetje gemaakt. Egels en vlinders kunnen ook in deze takkenrillen terecht, evenals paddestoelen.


In het zonnetje hebben we in de sneeuw pauze gehouden met koffie, thee, chocolademelk en natuurlijk een koek. Na hard gewerkt te hebben gingen we rond 13.00 uur een beetje moe, met hier en daar een schram of blauwe plek, maar wel weer zeer voldaan naar huis.


Ook deze keer was het weer een gezellige werkochtend. Het is echter wel de laatste boswerkdag voor dit seizoen, want hoewel er nog sneeuw ligt, verwachten we binnenkort de lente en dus ook het broedseizoen.


In het najaar kan er weer onderhoud aan het bos gepleegd worden. Op 5 november heeft Landschapsbeheer de nationale natuurwerkdag gepland. Die kunt u dus alvast in de agenda noteren als u wilt. Samen werken in het bos is erg leuk om te doen en het is een activiteit voor iedereen!

Dorpsbelangen

Geef een reactie