30 mei 2024

Verwijdering krakers Wirdum complexe zaak

0

Het wordt erg lastig om de illegale bewoners van het terrein van de voormalige fabriek Rusthoven in Wirdum te verwijderen. Door het jarenlange gedoogbeleid van de gemeente heeft het verblijf van de groep enige legitimiteit gekregen. Ook vreest Loppersum dat de bewoners zich na verwijdering aansluiten bij krakersgroepen in Leermens en Garrelsweer.

Dat staat in een rapport van de gemeente Loppersum, dat is geschreven voor de inspectiedienst van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu (VROM). De dienst wil dat de illegale bewoners van het terrein vertrekken, omdat bewoning van de grond volgens het bestemmingsplan niet is toegestaan. Ook heeft onderzoek in november vorig jaar uitgewezen dat er sprake is van een onveilige situatie op het terrein. De schoorsteen staat op instorten. Tenslotte is het volgens VROM aannemelijk dat er asbest ligt op het stuk grond aan het Damsterdiep.

De gemeente onderzoekt nu welke juridische instrumenten er zijn om de krakers te verwijderen, waarna een voorstel wordt gedaan op welke manier de gemeente tegen de bewoners kan optreden. In 2001 adviseerde advocatenkantoor Trip ook al dat het erg lastig is om de strijd met de bewoners aan te binden.

Taak

“We gaan goed kijken wat we met het stuk grond willen doen, wat er mogelijk is volgens het bestemmingsplan. Door de druk van het VROM moet er wel iets gebeuren. Het is de taak van de gemeente om op te treden”, aldus wethouder Jan de Heer.

Er ligt een serieus plan voor het terrein bij de Wirdumer wijnboer Luit Venhuizen. Die wil er een hotel en een winkel voor streekproducten vestigen.

© Archief www.stedum.com

www.dvhn.nl

Geef een reactie