22 juni 2024

Verzet tegen hoogbouw Appingedam groeit

0

Appingedam – ‘De Tip wordt top’, juicht de gemeentelijke brochure over de bouw van 150 woningen op het schiereiland in het stadshart van Appingedam. Maar omwonenden vinden de woonblokken iets te ’top’. Ze verzetten zich collectief tegen de voorgenomen hoogbouw, die hun woongenot dreigt te vergallen.

Een groep van 41 huishoudens aan de Fivelkade (deels woonboten) en Dijkhuizenweg heeft, zowel individueel als verenigd in het ‘Platform Omwonenden De Tip’, de strijd aangebonden met het gewraakte voorontwerp bestemmingsplan De Tip.


“We zouden liever in dialoog gaan met de gemeente in plaats van ten strijde trekken, maar dat blijkt niet mogelijk”, zegt woordvoerder Jan Mooi van het platform. “Al onze zienswijzen en alternatieven zijn door het college van B en W op formele gronden aan de kant geschoven. We voelen ons niet serieus genomen. De bulldozer staat bij wijze van spreken al klaar voor De Tip en die moet koste wat kost zo snel mogelijk aan de gang.”


Mobiliseren


Nu de formele weg geen soelaas lijkt te bieden, willen de omwonenden de politiek en de media mobiliseren. “Er gaat een brief naar de gemeenteraad en we nodigen alle politieke partijen afzonderlijk uit voor een gesprek”, zo licht Mooi toe.


De onrust in de buurt is met name gevoed door de voorgenomen hoogbouw, drie of meer woonlagen met een hoogte van 10,5 tot 12,5 meter. Dat is volgens de bezwaarmakers een aantasting van privacy en het historische stadsbeeld en zet vooral woonbootbewoners in de schaduw. Verder richten de bezwaren zich onder meer tegen de aanleg van een openbare steiger (aantasting privacy) en lawaai en schade door sloop- en bouwwerkzaamheden.


Het platform pleit voor het vervangen van de sociale woningbouw in het plan door koophuizen, waardoor het economisch mogelijk zou worden de bouwhoogte te beperken tot twee woonlagen

www.dvhn.nl

Geef een reactie