26 februari 2024

Virus legt e-mail noordelijke gemeenten lam

0

winschoten – Het computervirus Netsky.B heeft het e-mail verkeer van alle 25 Groninger gemeenten nagenoeg platgelegd. Ook in tal van Friese stadhuizen is het elektronische postverkeer ontregeld.

GemNet, de aanbieder van elektronische communicatiediensten voor alle Nederlandse gemeenten, heeft maatregelen genomen om het e-mailverkeer weer op gang te helpen.


De financi‘le schade loopt in de tienduizenden euro’s. GemNet verwacht dat vandaag het e-mailverkeer weer normaal verloopt.


GemNet stuurt binnenkort aan alle gemeenten een brief met adviezen hoe om te gaan met een computervirus.


”Dit virus is rampzalig voor de lokale overheden. Het geeft aan hoe kwetsbaar je bent en afhankelijk van een goed lopend computersysteem.” Burgemeester Meindert Schollema van de gemeente Pekela stelt het e-mailbombardement woensdag aan de orde in de vergadering van de Vereniging Groninger Gemeenten (VGG).


”De gemeenten hebben sinds vorige week veel moeilijkheden ondervonden bij het versturen en ontvangen van e-mail. Belangrijke stukken voor vergaderingen zijn nog niet binnen. Van een goede voorbereiding voor bijeenkomsten is geen sprake. Wij hebben onze belangrijkste gesprekspartners telefonisch op de hoogte gebracht van de problemen en gevraagd of ze ons per fax of post stukken willen toezenden.”


GemNet-medewerker Aad Bruggemans zegt dat het in twaalf jaar niet eerder is voorgekomen dat een virus zoveel problemen heeft veroorzaakt. ”Er zijn miljoenen besmette e-mails verspreid. Met name in Groningen en Friesland was het e-mail verkeer geblokkeerd. De rest van het land is er nog aardig mee weggekomen.”

www.dvhn.nl

Geef een reactie