25 februari 2024

Volgeladen reddingboot Eemshaven blijft op koers

0

Eemshaven – Ook met 73 geredden en bemanningsleden aan boord blijft de Jan en Titia Visser van het KNRM-station Eemshaven zeewaardig en goed te hanteren. Dat is de geruststellende uitkomst van een grote oefening, die afgelopen weekeinde plaats had.

Volgens de werf waar de 15 meter lange reddingboot is gebouwd, zou het vaartuig zelfs 90 mensen kunnen vervoeren. Of dat ook op een verantwoorde manier kan gebeuren, wil schipper Wim Bosscher uit Uithuizermeeden deze zomer uitproberen. ”Dan gaan wij nog een stapje verder. Wij wachten daar echter nog even mee tot het zeewater wat warmer is. Het is namelijk de bedoeling dan ook een paar mensen uit zee te redden. In de zomer houden wij een oefening met nog wat meer spektakel”, zegt Bosscher.


Moeilijkheidsgraad


Het gestaag opvoeren van de moeilijkheidsgraad van de oefeningen is volgens hem van groot belang. ”Zo hou je de bemanning scherp”, stelt de schipper. Tijdens de oefening bleek wel dat de topsnelheid van de Jan en Titia Visser met 73 opvarenden sterk terugloopt van zo’n 34 naar 11 knopen. ”Gewoonlijk is het een planerend vaartuig, maar met zoveel mensen aan boord wordt het een waterverplaatsend schip en krijgt het ook de vaareigenschappen daarvan.”


Bosscher denkt dat het in 95 van de 100 gevallen mogelijk moet zijn met de Jan en Titia Visser grote aantallen mensen van een op de Waddenzee in de problemen geraakt schip te halen. Alleen bij extreem hoge golven zou dat niet kunnen. Maar in die gevallen zit er volgens Bosscher doorgaans ook niets anders op dan reddingsheli’s in te zetten. Aan de oefening in de Eemshaven hebben totaal ruim 80 mensen deelgenomen.

www.dvhn.nl

Geef een reactie