26 februari 2024

Om 7 uur zaterdagavond stonden er al rijen voor de gereformeerde kerk. Men was bang te laat komen een plaatsje voor de voorstelling Steem in Snei te bemachtigen. En terecht zo bleek, want tegen half acht zat de kerk vol, met zoÕn 330 toeschouwers. Gelukkig nam toen ook de toeloop af, zodat uiteindelijk niemand hoefde te worden teleurgesteld. Bij de introductie van de voorstelling werd ook stilgestaan bij het bijzondere karakter van dit project.

Door goede samenwerking van Dorpsbelangen, Reindersstichting, Gereformeerde kerk en grote inzet van spelers, Chr. Vocaal Ensemble, decorploeg en licht- en geluidstechnici kon er een prachtige voorstelling worden gemaakt. DiaÕs uit die tijd zijn door Pitt fotografie op CD gezet, die tijdens vertelmomenten werden geprojecteerd. Burgemeester Mellema (Bert de Leeuw) vervulde een glansrol en Jan Lalkens speelde voortreffelijk Jan Lalkens.


 Burgemeester Mellema (Bert de Leeuw)


 


Ook Martje (debuut van Jeanet Dijkstra), destijds de kracht in de kroeg, kwam goed uit de verf. Ook de andere spelers zaten goed in hun rol. Het was mede door het koor en de geluidseffecten (originele journaalopname met burgemeester Mellema) van een zeer afwisselende voorstelling, geschreven en geregisseerd door Sebe Gast.


 


In twee maanden tijd stond er een prachtig stuk, waar ook veel oud Stedumers van hebben genoten. Uniek was de combinatie van twee kerken en de kroeg. De stamtafel uit cafŽ Õt Oude Raedthuys stond opgesteld in de Gereformeerde kerk met als achtergrond de originele lambriseringen uit het Hervormd Centrum. Zaterdag voelden de toeschouwers en spelers zich in Stedum weer even helemaal thuis in de saamhorigheid van februari 1979.


 


Klik hier voor meer foto`s


 


Lies Oldenhof, Hilda de Leeuw, Nico Schutter, Siebrand Dijkema, Jan Krottje

www.stedum.com

Geef een reactie