22 april 2024

Voorlopig ontwerp Cultuurcluster Delfzijl gereed

Het voorlopig ontwerp voor het nieuwe Cultuurcluster Delfzijl is klaar. Het college van Eemsdelta stelt de gemeenteraad voor om dit uit te werken tot een definitief ontwerp. Tegelijkertijd krijgt de gemeenteraad het voorstel om de sloop van Theater De Molenberg en de nieuwbouw van het cultuurcluster aan te besteden. De gemeenteraad bespreekt het voorstel op 27 oktober.
Theater, bibliotheek en IVAK in een nieuwe jas
“Als de gemeenteraad het licht op groen zet, is Delfzijl bij de start van het theaterseizoen 2024 – 2025 een prachtig nieuw cultuurcomplex rijker”, aldus wethouder Meindert Joosten. Als wethouder Cultuur is hij trots op het resultaat en op de goede samenwerking. “In 2019 besloot de gemeenteraad van Delfzijl tot de bouw van het Cultuurcluster Delfzijl op de plek van theater De Molenberg. Het Cultuurcluster biedt ruimte aan een nieuw theater, de bibliotheek en IVAK. Ik ben enthousiast over het voorlopig ontwerp en ik hoop dat enthousiasme over te kunnen brengen op onze gemeenteraad. De gebruikers van het cultuurcluster, namelijk theater, bibliotheek en IVAK, zijn volop bij de ontwikkelingen betrokken geweest en zij staan ook achter de plannen.”

Aanpassingen in het ontwerp
Ten opzichte van de oorspronkelijke ideeën is het ontwerp op een aantal punten aangepast. Theater en bibliotheek komen in één gebouw. Ieder met een eigen entree, met de mogelijkheid om gezamenlijke activiteiten uit te voeren. Verder wordt gebruik gemaakt van de bijzondere ligging bij de dijk. Daardoor presenteert het Cultuurcluster zich nu niet alleen naar het Plein De Molenberg (met hoofdentree en bibliotheek), maar ook naar de Oude Schans (met foyers, vergadercentrum en buitenruimte).

Verhuizing van huidige gebruikers
Om sloop en nieuwbouw op de huidige locatie van het theater mogelijk te maken, is vervangende huisvesting nodig. Het theater gaat gebruik maken van de evenementenhal. Buiten de grotere voorstellingen die daar plaats gaan vinden, worden op andere plaatsen activiteiten georganiseerd waarmee een cultuuraanbod gegarandeerd wordt. Voor de bibliotheek is tijdelijke huisvesting gevonden in een huurpand. Voor kledingbank Maxima is vervangende ruimte gevonden op de bovenverdieping van het pand Zwet 39 in Appingedam.