22 april 2024

Warffum blij met komst Beatrix: ÔKomt de baby ook mee?Õ

0

De 2400 inwoners van het Groningse dorp Warffum (gemeente Eemsmond) zien het bezoek van de koningin op 30 april met plezier tegemoet.

In cafŽ Spoorzicht, een spil in het dorpsleven, maakt het echtpaar Hoek zich nu al op voor het bezoek. ,,We hoorden het maandag via het nieuws. Dan sta je toch wel even te kijken!ÕÕ, zegt uitbater Henk Hoek. Nu al heeft de familie het even druk: een cameraploeg van het programma Man bijt Hond ondervraagt het stel. Mevrouw Hoek moet tot zes keer toe ÔspontaanÕ een kopje koffie inschenken en vertellen wat er door haar heen ging.

,,Binnen een minuut nadat het op televisie was, belde er al iemand om een tafeltje aan het raam te reserveren voor de dag van het bezoek,ÕÕ aldus Hoek. Beatrix bezocht het dorp begin jaren negentig ook al. ,,Het culturele festival Op Roakeldais, bekend vanwege het volksdansen op hoog niveau, werd toen door haar bezocht. Ook haar moeder prinses Juliana bezocht jaren geleden het dorpÕÕ, weet Hoek zich nog goed te herinneren.

De familie Hoek heeft nog geen idee wat er op de bezoekdag precies op het programma zal staan. ,, Het is wel zeker dat wij Oranjestamppot gaan maken, dat is bij ons traditie op 30 april. En het zou natuurlijk zeer leuk zijn als ze ons cafŽ bezoekt. De dames van het Pantykoor zijn nu al in de stemming. ,,Mogen we voor het gezelschap zingen?ÕÕ, vragen ze zich af. ,,Ze is meer dan welkomÕÕ, zegt een aantal dames in koor. Overwogen wordt de naam voor de gelegenheid te veranderen in Oranje Pantykoor.

Hoofd keuken van verzorgingstehuis Warfheem Ria LŸbbers ziet de majesteit ook graag een bezoek brengen. Er wonen op haar locatie 55 senioren en het gros toont zich blij. Vlak voor het begin van een bingosessie beraden ze zich. Mevrouw Post en mevrouw Loffers zijn enthousiast. ,,Hartstikke mooi. Ze mag hier rustig komen hoorÕÕ, zegt mevrouw Post. Een andere dame weet het zo net nog niet. ,,Wat schiet je er nu mee op? Ze is toch zo weer wegÕÕ, moppert ze en pakt haar bingokaart nog eens stevig vast.

De gemiddeld zeventig jaar jongere leerlingen van Het Hogeland College (HHC) denken er verschillend over. Een aantal doet nonchalant en zal pas naar Warffum komen als de kleine Amalia van de partij is. Over de kans dat het jonge prinsesje werkelijk naar het Noorden zal komen lopen de meningen uiteen. Lianne lijkt het leuk. Ze woont in een ander dorp en pendelt naar school. ,,Ik kom wel kijkenÕÕ, zegt ze. Natasja vindt de koningin leuk. ,,Ze staat niet zo boven de mensen. Ze is wel ŽŽn met het volkÕÕ.

www.gic.nl

Geef een reactie