3 oktober 2024

‘Warffum is het oranjebovenst van het land’

0

Warffum – Enkele uren stonden Groningen en Warffum in het middelpunt van de belangstelling. Televisie-recensent Ben Siemerink van de persdienst GPD zat vrijdag op verzoek van Dagblad van het Noorden voor de televisie, om als niet-noorderling de viering van Koninginnedag in beide plaatsen gade te slaan.

Burgemeester Renkema van Eemsmond toonde zich in een soort promotiefilmpje voorafgaand aan het bezoek van de koninklijke familie aan Warffum al een perfecte ambassadeur van het Hoge Noorden. ”Dit is het begin van de wereld. Nederland begint hier. De mensen zullen Warffum niet als het einde van de wereld beschouwen.” En toen koningin Beatrix en haar familie waren gearriveerd in Warffum zei hij het met een knipoog naar de slogan ‘Er gaat niets boven Groningen’ nog mooier: ‘Warffum is het oranjebovenst van het land.’


Daarmee bleek de burgemeester niets te veel te hebben gezegd. Want de koninginnedagviering in Warffum was precies zoals een overgrote meerderheid van het volk het nog altijd graag heeft. Dat wil zeggen, een wonderlijke mengeling van soms tenenkrommende folklore, goedbedoelde huisvlijt, cultureel dilettantisme en een aandoenlijk vertoon van aanhankelijkheid met het koningshuis.


De voorzitter van het plaatselijke OranjecomitŽ van Warffum, die door verslaggever Hans Smit werd ondervraagd, was als alle van trots glimmende voorzitters van OranjecomitŽ’s in schilderachtige dorpen, die eerder met een bezoek van de koninklijke familie op Koninginnedag werden vereerd. Ja, de voorzitter had uitstekend geslapen, maar moest al wel rond vijf uur z’n bed uit om de laatste organisatorische puntjes op de i te zetten. De voorzitter vond het een hele eer dat Warffum met z’n 2400 inwoners (van wie er 1500 deelnamen aan de festiviteiten) nu aan gans het land kon laten zien dat ‘we iets kunnen organiseren’.


Een kleine greep uit die festiviteiten uit de mond van de voorzitter klonk ook buitengewoon geruststellend voor al diegenen die menen dat Koninginnedag altijd synoniem moet blijven voor koekhappen, zaklopen en ander oubollig volksvermaak: een bezoek aan het openluchttheater, folkloristische dans, spijkerbroekhangen en bierpulschuiven. Of de prinsen zich nog in dit vrolijke vertier zouden storten, ach, dat zou de voorzitter wel zien.


Maar de prinsen bleken het in het gemoedelijke Warffum zo goed naar de zin te hebben, dat ze de stoutste verwachtingen van de voorzitter overtroffen. Vol overgave zitten zetten ze zich aan het darten met gootsteenontstoppers, hingen ze aan spijkerbroeken en roetsjten ze via een kabelbaan van de verkennerij naar beneden. En dankzij het koninklijk bezoek aan Warffum weet nu gans het land dat ‘neutjeschaiten’ niet iets smerigs is, maar een typisch Gronings spelletje met walnoten, dat van oudsher tijdens de paasdagen wordt gespeeld.


Was het dan louter – overigens ontwapenende en soms hartverwarmende – folklore en oubolligheid wat de klok sloeg in Warffum? Niet helemaal. Een dans- en muziekensemble van een middelbare school kreeg met een eigentijds nummer menig prins en prinses aan het swingen. M‡xima voorop, natuurlijk. Omdat in de stad Groningen aansluitend het programma van het koninklijk bezoek een nadrukkelijk eigentijds en ook multicultureel karakter kende, leverde deze Koninginnedag een heel compleet beeld op wat het Hoge Noorden in stad en ommeland te bieden heeft. Zelfs aan een ‘natuurlijke’ overgang van platteland naar stad was in de perfect op elkaar afgestemde programma’s in Warffum en Groningen voorzien middels een kunstproject met fietsen en mensen.

www.dvhn.nl

Geef een reactie